Prva rokenrol pesma ikada snimljena

 

 

1991. nakon duže debate, Rokenrol hol slavnih proglasio je „Rocket 88“ prvom rokenrol pesmom ikada snimljenom. Autor, Ajk Tarner, bio je u zatvoru zbog posedovanja narkotika, pa je njegova ćerka primila nagradu u njegovo ime.

Pesma je o automobilu „Rocket 88“, proizvedenom 1949. Mali automobil sa velikim V8 motorom, bio je najbrži automobil svog vremena. Reklamiran je kao auto sa V8 „raketnim“ motorom, pod sloganom „ Zakaži sastanak sa Raketom 88“ (Make a date with a Rocket 88).

Pesmu je producirao Sam Filips, vlasnik buduće izdavačke kuće „Sun“, a objavljena je 12.5.1951 za “Chess Records”. Filips se kasnije proslavio kao producent pojedinih albuma Elvisa, Džoni Keša, Karl Perkinsa i Džeri Li Luisa.

Džeki Brenston, član Ajkovog benda „Rhytm Kings“, pevao je glavni vokal. Singl je nepravedno potpisan kao vlasništvo Džeki Brenstona, samo zato što je Filips imao ideju da snimi i drugu verziju za koju bi navodno Tarner preuzeo kredit.

Pesma je bila R&B hit svojevremeno, no tada još nisu postojale Top liste.

Ajk Tarner i njegov bend su te godine svirali po barovima američkog juga, kada ih je B.B.King pozvao da snime jednu pesmu u Memfisu kod Sam Filipsa u studiju. Ajk je prihvatio i iz istih stopa se uputio u Memfis, tako da je pesma nastala na putu do studija.

U toku vožnje do Memfisa, gitarsko pojačalo je ispalo iz kola u kojima je bend putovao, pa je vufer uništen. Tarner je nagurao papir u rupu na pojačalu, ne bi li koliko toliko popravio problem, i tako je dobio dosta oštriji zvuk. Rezultat je bio da je upravo ta pesma prva ikada, na kojoj je snimljena gitarska distorzija.

Pošto je Brenston tada preuzeo kredit kao tekstopisac, GM (Dženeral Motors) mu je poklonio automobil, „Rocket 88“, u znak zahvalnosti za publicitet koji je stvoren izdanjem te pesme.
Brenston nije podneo uspeh baš najbolje. Brzo je potrošio novac i postao alkoholičar, a umro je siromašan 1979.

1971. u intervijuu za Roling Stoun magazine, Ajk Tarner je izjavio da iako je pesma postala hit, nije zaradio skoro ništa od nje. „Izdavači su me pokrali, pa iako sam bio i koproducent, kao i tekstopisac i kompozitor, dali su mi samo $40, a pevač Džeki Brenston mi je oteo bend pa su me napustili.“

Iako su tadašnji američki mediji pokušavali na razne načine da uticaj R&B muzike na belu omladinu svedu na minimum, posle ove pesme to više nije bilo moguće.

 

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.