Satelitski snimci otkrivaju gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

 

NATO je objavio satelitske snimke ruskih vojnih trupa na istočnoj granici Ukrajine: veliku koncentraciju borbenih aviona, helikoptera, artiljerije, pešadije i specijalnih snaga, za koje zvaničnici kažu da bi u roku od 12 sati mogle biti spremne za pokret.

Snimci su pušteni samo par sati nakon izjave Moskve da ne postoji ništa neobično u kretanju vojnih trupa, i da nema razloga za uzbunu.

Na slikama se vide stotine tenkova i oklopnih vozila, koji navodno čekaju naređenja za pokret, na lokacijama udaljenim od granice jedva 50km.

U prethodno praznoj, „Buturlinovka“ vazdušnoj bazi, sada se nalaze na desetine brzih mlaznjaka, iako ne postoje hangari kao ni druge infrastrukture povezane sa takvim aktivnostima. U drugoj „Belgorod“ bazi, na samo 25km od granice, viđeno je preko 20 helikoptera smeštenih na poljanama oko baze.

„Ovo je sposobna i vrlo moćna sila, spremna za pokret“ izjavio je general Geri Dikin, koji vodi NATO krizne operacije.

Dikin je rekao da između je 35.000 i 40.000 ruskih vojnika u stanju pripravnosti, čekajući odluke na najvišem nivou.


NATO slike otkrivaju spremnost ruskih trupa na invaziju, a ne samo „vojnu vežbu“ kao što Moskva tvrdi. Baza „Kuzminka“, gde su okupljeni tenkovi, i pešadijska borbena vozila, takođe ne poseduje odgovarajuće kasarne, pa čak ni parking mesta za tolika vozila.

Dikin je upozorio da bi potencijalna invazija mogla biti izvršena i na udaljenija mesta od istočne Ukrajine, gde trenutno pro-Ruski elementi zahtevaju secesiju. „Mogućnost postoji, ali ne znamo njihove namere“, kaže Dikin.

Separatistički protesti u istočnoj Ukrajini ulaze u peti dan, a Moskva negira da priprema invaziju. Rusko ministarstvo vanjskih poslova insistira da nema ni govora o invaziji, i da su pokreti vojnih trupa sastavni deo vojne vežbe.

 

Gardian

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.