Koncert u zatvoru “Sing Sing” – 1972

 

Do 1972, zatvorski koncerti bili su već uspostavljeni, iako retki događaji, u kalendaru američkih zatvora. Tradiciju je započeo Džoni Keš, koncertima u Folsom i San Kventin zatvorskim ustanovama, još 1968.

Ogroman uspeh ovih događaja podstakao je vlasti, i druge muzičare da slede taj primer. Tako je filmskom stvaraocu Dejvidu Hofmanu izdata dozvola da u zloglasnom zatvoru „Sing Sing“ napravi film i poduči neke od zatvorenika filmskom zanatu.

Ovaj odnos se razvio do te mere da je, ohrabren od strane zatvorenika, uspeo da ubedi vlasti da dozvole održavanje koncerta za Dan zahvalnosti u zatvorskim prostorijama, koji je i predmet ovog filma.

Mnogim izvođačima je ponuđeno da učestvuju, ali je većina odbila poziv, jer su samo nekoliko nedelja pred zakazani datum događaja izbili neredi u Sing Singu.

Ipak, Bluz legenda BB King i Folk pevačica i aktivistkinja Džoan Baez prepoznali su značaj poduhvata i pristali da održe besplatan koncert. Njima su podršku pružili Fank grupa „The voices of east Harlem“ i komičar Džimi Voker, te je jedinstven i nezaboravan šou izveden.

Koncertu je prisustvovalo 1200 zatvorenika, uglavnom Afroamerikanaca koji su, ispostavilo se, bili veliki fanovi BB King-a, pa su za vreme njegovog nastupa umalo opet izbili neredi, koje su zatvorske vlasti uspešno sprečile. BB King je ovaj koncert, održan 1972. Godine, označio kao najbolji i najuspešniji u njegovoj karijeri.
The Voices of East Harlem – nastup u Sing Sing-u

BB King – nastup u Sing Sing-u

Joan Baez at – nastup u Sing Sing-u

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.