Neredi u Barseloni zbog iseljivanja skvota Can Vies

BorEko2CQAAOuocPrema naređenju Gradskog veća Barselone, autonomna policija Katalonije Mossos d’Esquadra je u nedelju 26.5. oko podneva započela intervenciju iseljivanja tzv. Samoupravnog socijalnog centra (CSO prema španskoj skraćenici) Can Vies. Nakon što je ispražnjena, zgrada je srušena. Preduzeće TMB, kao vlasnik zgrade, dala je saopštenje u kojem se ne navode ni pokušaji pregovora kao ni apeli preko 200 kolektiva i javnih ličnosti da se ovaj „svkot” ne ruši.

Iseljenje je prouzrokovalo demonstracije u znak podrške na kojima je učestvovalo preko 4000 ljudi, prema navodima portala LaHaine.org. Nakon što su se demonstranti razišli, ostala je grupa koja je kontejnerima blokirala ulice i spalila kombi televizijske stanice TV3 koja je izveštavala o događaju. Usledila je policijska intervencija koja nije štedela ni slučajne prolaznike.

Neredi su se ponovili i naredne večeri. Tom prilikom, oko 500 demonstranata je podiglo barikade od zapaljenih kontejnera, uništilo bager koji je učestvovao u radovima na rušenju zgrade, a potom je polupalo prozore kancelarija banaka i nekih političkih partija. Uhapšeno je 6 osoba.



Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.