Borbeno stanje u Ukrajini 13.6.2014.

  1. Foto: Wikipedia

    Foto: Wikipedia

    Borbe u centralnom Mauripolju blizu komandnog štaba Novorusije. Intenzitet borbi se pojačava, 06:15 13.6.2014.

  2. Novoruska armija je zarobila i stavila u upotrebu minimum 3 glavna borbena tenka Nacionalističke armije u okolini Luganjska.
  3. Korišćene granate sa belim fosforom u bombardovanju nekoliko sela u okolini Slavjanska u kasno veče i tokom noći. Požar u jednom selu i u gradu Slavjansku.
  4. Nepotvrđeni izvori ali se smatraju pouzdanim, izveštavaju o mogućoj upotrebi hemijskog i/ili biološkog oružija u Narodnoj Republici Donjeck protiv civilnog stanovništva i ciljeva Novoruske armije zajedno sa simultanim napadima sa velikim brojem žrtava protiv civilnih ciljeva u centralnoj i zapadnoj Ukrajini. Nepotvrđeni ali pouzdani izveštaji navode da američki ambasador J. Pjat zna za ovaj plan. Operacije treba da otpočnu za 3 do 5 dana od 12.6.2014. Novoruska armija će biti okrivljena za hemijske i terorističke napade.
  5. Jedinice samoodbrane zaustavlile su snažnu oklopnu kolonu Nacionalističke armije koja je napredovala ka gradu Luganjsku. Nekoliko tenkova i oklopnih transportera je uništeno u borbi.
  6. Bombardovanje okoline Slavjanska u noći 12.6. je uzrokovalo civilne žrtve uključujući 2 dece.
  7. Povećava se broj izbeglica koje prelaze granicu u Krim i Rostov. Ukupni broj se bliži 25,000. Ruska Federacija zbrinjava sve izbeglice koje traže pomoć. Mnoge izbeglice se smeštaju kod rođaka u Ruskoj Federaciji i nisu uključeni u ove statistike.
  8. Izveštaji o dva srušena helikoptera Mi-24 i jedan Su-25 u oblasti Luganjska, 12.6. Nema fotografija, s toga nepotvrđeno.
  9. Generalni sekretar OEBS-a obilazi izbeglice kod Rostova na Donu 12.6., kaže da je situacija „zabrinjavajuća”.
  10. Desni sektor otvorio paljbu na mali autobus za evakuaciju dece iz Slavjanska, 21:00 12.6.2014. Ranjeno dvoje dece i jedna odrasla osoba. Autobus je bio jasno obeležen belom zastavom i znakom na prozoru: „Deca”. Deca su vraćena u Slavjansk.
  11. Izveštaj o pronađenoj svežoj masovnoj grobnici kod Krasnog Limana u kojoj su nađena tela mladih muškaraca. Nepotvrđeno fotografskim dokazima.
  12. Teške borbe u Mauripolju, 07:45 13.6.2014 na dve blokade u centru grada. DAI blokira puteve govoreći civilima da se sklone. Borbu uživo prenosi tim TV stanice Spilno.

Test je preveden sa: The Vineyard of The Saker

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: Juan, „June 13th Combat SITREP”, http://vineyardsaker.blogspot.com.es/2014/06/juan-combat-sitrep-june-13.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.