Solarne ćelije na bazi fotosinteze

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Najnovije otkriće naučnika če uskoro omogućiti dobijnje struje na bazi fotosinteze koju koriste biljke pri transformaisanju sunčeve energije.

Nova vrsta solarnih ćelije koja oponašaju prirodni proces fotosinteze biljaka, če revolucionirati primenu obnovljivih izvora energije – iako još nedostaje veča efikasnost kako bi  zamenile skupe komercijalne silicijumske solarne ćelije.

U ovom trenutku, ove „organske“ solarne ćelije mogu postići i do 12 posto efikasnosti u pretvaranju svjetlosti u električnu energiju, u poređenju sa 20 do 25% efikasnosti silicijumskih ćelija.

Naučnici Kembiđskog i Vašingstonskog univerziteta su otkrili da manipulisan ‘spin’ elektrona u ovim solarnim ćelijama dramatično poboljšava njihovu ponašanje i to pruža važan iskorak u potrazi za jeftinim, visoko kvalitetnim solarnim tehnologijama.

Ove „organske“ solarne ćelije baziraju na polimernom materijalu i repliciraju fotosintezu, koristeći pri tome velike molekule na bazi ugljenika. Ti solarni moduli mogu biti vrlo tanki, lagani i vrlo fleksibilni, štampali bi se slično štampanju novina – što bi omogućilo puno bržu i jeftiniju proizvodnju u odnosu na proizvodne procese silicijumskih solarnih ćelija.

Ali još nisu rešeni svi problemi, neki od molekula radio neočekivano dobro, dok drugi se ponašaju „ravnodušno“.

Međutim ovo rešenje bi omogućilo znatno jeftiniju proizvodnju solarnih ćelija te se na tom projektu intenzivno radi.

Izvori:

ScienceDaily.com
RDMag.com
Washington.edu
NaturalNews.com

Tekst je preuzet sa: Kroz prostor i vreme

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „SOLARNE ĆELIJE NA BAZI FOTOSINTEZE”, http://kpv.rs/?p=2804

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.