Borbeno stanje u Ukrajini 25.6.2014

  1. Foto: Wikipedia

    Foto: Wikipedia

    Nema i nije bilo „primirja” u Novorusiji. Desni sektor/nacgarda nisu prestali sa napadima i bombardovanjem niti su to učinile jedinice vojske Ukrajine. Znamo šta mediji na Zapadu govore, da smo mi krivi za sve incidente. Oni lažu. Ne možemo da odstupimo dok smo pod napadom neprijatelja.

  2. Bombardovanje Slavjanska, Kramatorska, gradova Donjecka i Luganjska, te okolnih mesta i sela nastavlja se dan i noć.
  3. Raketni sistemi tipa Smerč se nalaze u okolini gradova Luganjska i Donjecka. Potvrđeno.
  4. Ukrajina sada artiljerijom postavlja mine. Ove mine nemaju „datum deaktivacije” na njima. Potvrđeno. Stradaće civili godinama nakon što borbe budu okončane.
  5. Izveštaji o 400 vojnika 25. vazduhoplovne pukovnije koji su napustili borbu nisu potvrđene.
  6. Velika površina Novorusko-Ruske granice su pod kontrolom Noovrusije. Bilo je izolovanih napada vojske Ukrajine na neka od naših karaula. Napadi nisu bili uspešni. Nije bilo civilnih žrtava u napadu.
  7. Hiljade novoruskih građana prelaze granicu sa Rusijom da bi izbegli bombardovanje i napade na njih. Na nekim od graničnih prelaza kolone su duge i preko 5 kilometara. Potvrđeno.
  8. Krasni Liman još uvek nije obezbeđen. Naše trupe su učestvovale u izolovanim borbama u ovoj zoni. Novorusija se potrudila da ukloni sva tela civila sa ulica i zgrada Krasnog Limana koji su pod našom kontrolom.
  9. Ni aerodrom Donjecka ni aerodrom Luganjska nisu pod potpunom kontrolom Novorusije. Izvolovane borbe se nastavljaju u obe zone.
  10. Juče oboreni Mi24 je potvrđen. Helikopter nije bio pun „vatrogasaca” kako tvrdi Kijev. Potvrđeno je da su svi preminuli putnici bili ukrajinski vojnici pod ratnom opremom.
  11. Slavjansk i okolna mesta i sela su potpuno odsečeni od vode, gasa, električnog i kanalizacionog sistema. Jedina dostupna voda je iz bunara i potoka. Snabdevanje hranom iščezava. Novoruska vojska čini sve napore da dostavi hranu u ovu zonu. Neprijatelj odgovara na ove napore iako je svrha jasno naznačena. Potvrđeno.
  12. Sistematsko bombardovanje vojske Ukrajinske Novoruskih gradova, varoši i sela ima nekoliko namena. Jedna je da vrši teror nad civilima i da ih protera što je više moguće, vodeći u smrt i ranjavajući mnoge nevine građane.  Druga je da prekine dovod vode i struje civilnim zonama što je više moguće. Treća je da fizički uništi fabrike, industriju i rudnike.
  13. Vojska Ukrajine postavlja minska polja u civilnim i neborbenim zonama. Ova polja nisu obeležena. Potvrđeni gubici među civilima i stokom u minskim poljima.
  14. Dva neoprezno vožena kamiona vojske Ukrajine su se zaglibili u blato blizu jednog od naših garnizona. U posedu smo vozača i sadržaja oba kamiona. Vozači su sada članovi Novoruske Armije po sopstvneom zahtevu. Sadržaj kamiona je dobrodošao dodatak našem lancu snabdevanja i veoma je interesantan.
  15. 07:17 25.6.2014. Žestoke borbe se vode u Slavjansku blizu podnožja planine Karačuk. Slavjansk se bombarduje sa planine, i mi bombardujemo planinu minobacačima. Ne posedujemo artiljeriju dalekog dometa da bismo bombardovali ceo Karačuk. Trenutno nije poznato da li ima žrtava.
  16. 24.6. i 25.6. potvrđeno prisustvo snažnih oklopnih kolona vojske Ukrajine ukljujučuči glavne borbene tenkove i lake tenkove. Pokreču se i rasprostiru po zonama grada Donjecka i Luganjska.
  17. Partizanske aktivnosti u Harkovu su u toku. Potvrđena zaseda duge kolone svežih snaga desnog sektora/nacgarde koji su pretrpeli značajne žrtve i gubitak vozila. Nije poznato da li ima žrtava među partizanima.
  18. Bez komentara: http://www.youtube.com/watch?v=JOHNVzXGOEE
  19. Moja procena Sejkerove analize Putinove politike: prikazuje skoro sve u celokupnom pogledu sa svim pomenutim igračima. Jedini je problem to što je situacija veoma fluidna, te ono šta je istina ujutro ne mora biti istina poslepodne. Kao što sam rekao pre nekog vremena, ti i mnogi komentatori na blogu (prim.prev. The Vineyard of the Saker) ste intelektualno mnogo iznad ovog jadnog matorog borca da bih morao da dignem pogled na gore da bih vam video stopala. S tim u vidu, članak je prilično kompletna i dobro postavljena  analiza mogućnosti i postupaka obe strane u ovom ratu. Lako razumljiva i za moj jadni umorni mozak. Moral naših momaka je izuzetno visok. Oni sa kojima sam pričao u nedelju su umorni ali veoma optimistični, blago rečeno. Bilo je zaista more promena prošle nedelje ili u proteklih 10 dana. Masovni napadi na gradove Luganjsk i Donjeck se očekuje u petak najkasnije. Opet se javljaju galsine o koncentrovanom napadu gasom u otvorenom bombardovanju. Kijev je očajan u pokušaju da natera Rusiju da interveniše. On to neće učiniti osim ako broj civilnih žrtava ne bude visok u napadu gasom. Broj će biti visok i mi ćemo biti okrivljeni ako se napad gasom izvrši. Žrtve će biti dovoljno brojne već u preliminarnom bombardovanju. Kijev prikuplja sve šta imaju sve do praćki. Znam da je oboreni helikopter bio identifikovan kao Mi8. Moji izvori su poprilično nepopustljivi u tvrdnji da su videli obaranje Mi24 u istoj zoni i sa sličnim brojem ljudstva. Ako je bio Mi24, zašto tako malo vojnika? Da li je bio pun specijalnog tovara?
Tekst je preveden sa: The Vineyard of the Saker
Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.