Militanti oteli tužioca u pokušaju sprovođenja narodne pravde

11119520_604740836293184_1076074523700183345_oBorci Revolucionarnog narodnooslobodilačkog fronta (DHKC) oteli su danas u Istanbulu tužioca u slučaju Berkina Elvana. Berkin Elvan je 15-godišnji stanovnik istanbulskog naselja Okmejdani koji je tokom nereda usled Gezi protesta krenuo u prodavnicu po hleb, prilikom čega ga je policijski tenk pogodio kanisterom suzavca u glavu. Usled povrede je pao u komu i preminuo nakon 269 dana. Tokom kome se pretvorio u simbol nade za ceo pokret Gezi, a njegovoj sahrani je prisustvovalo više od milion osoba. Turski predsednik Erdoan ne samo da nije izjavio žaljenje niti saučešće, već je postao poznat po izjavi da: „Ja sam dao naređenje” (…da se silom suzbiju demonstracije, što se shvata kao preuzimanje lične odgovornosti za smrt dečaka).

Zahtevi koje su militanti postavili su:

  1. Priznanje policajaca koji su ubili Berkina Elvana mora biti emitovano uživo.
  2. Policiji mora suditi Narodni sud.
  3. Svima protiv kojih su podnete tužbe da su učestvovali u akcijama podrške Berkinu Elvanu, koji su bili otpušteni zbog toga ili zatvoreni, moraju im se poništiti optužbe.
  4. Traži se uverenje da mogu napustiti bezbedno prostorije nakon tri sata.
  5. Delegacija za vezu: Umit Kodžasakal, Sezgin Tanrikulu, advokat iz CHD-a, član Narodne skupštine, porodice palih mučenika i političkih zatvorenika…

DOPUNA:

Gradonačelnik je dao saopštenje za štampu u kojoj je Berkina Elvana nazvao „našim detetom” i izrazio žaljenje zbog onoga šta se dogodilo.

Načelnik policije i gradonačelnik su izjavili da će primiti zahteve militanata. Malo pre isteka ultimatuma su izjavili: „Ako nam date imena ubica Berkina Elvana, nećemo ubiti tužioca”.

U međuvremenu, uhapšena je makar jedna osoba ispred suda, član Narodnog fronta, nakon uzvikivanja: “Berkin Elvan je besmrtan!”.

Podsetimo da je ista organizacija januara ove godina pokušala sprovesti akciju ispred predsedničke palate prilikom čega je uhapšen jedan militant.

DOPUNA 2:

Militanti su otvorili Twitter nalog: @umutbizde1234 sa kojeg izveštavaju i na kojem su objavili dokumenta sa suđenja, ali je u međuvremenu ukinut.

DOPUNA 3:

Pregovori su u toku. Prisutna je delegacija novih vođa CHD-a Gokmen Jesil, Šukrije Erden, kao i predsednik Turskog udruženja komora Metina Fejziolu, šef Istanbulskog udruženja komora Umit Kodžasakal. Pred sudom je 20 osoba koji daju podršku. Advokati Narodne advokatske kancelarije kažu: „Ako se budu objavila imena osumnjičenih policajaca čije su fotografije objavljenje, moglo bi se pregovarati i o drugim problemima”. Militanti DHKC-a nastavljaju da insistiraju na imenima ubica Berkina Elvana i da se ubice javno obrate sa izjavom. Ako to ne bude bilo ispunjeno, javni tužilac će biti kažnjen. Budu li se objavila imena ubica, tužiocu se neće naneti zlo i moći će slobodno da napusti zgradu.

DOPUNA 4:

Država je odbila da imenuje Berkinove ubice i drži ih pod zaštitom.

Kako prenosi Halkin Sesi TV, specijalna jedinica je napala demonstrante ispred suda i upali su u zgradu sa bombama. Javlja se da je tužilac povređen i da su oba militanta DHKC-a upucani.

DOPUNA 5:

Tužilac je podlegao povredama. Prema prvim vestima, navodi se da ga je ubio policijski metak. Turska je pre početka akcije zabranila svako izveštavanje novinarima, potom su njeni predstavnici prihvatili sve zahteve militanata, nakon čega je policija intervenisala. Poginuli militanti su Bahtijar Dorujol i Šafak Jajla. Poslednja poruka na Twitteru je bila: “Narode naš mi te mnogo volimo”, šta je pokrenulo lavinu poruka podrške uz hashtag “I mi volimo vas”. Twitter je zatvorio sve naloge koje su militanti otvorili tokom akcije.

Kao odgovor na postupak države, pokrenute su akcije u siromašnim kvartovima Istanbula i Ankare. Osim DHKP-Ca u akcijama solidarnosti učestvuju i druge organizacije poput YDG-H (omladina PKK-a), MKP, TIKKO i drugi.

DOPUNA 6:

Objavljen je audio snimak intervencije.

https://www.youtube.com/watch?v=AAS4UwzpNHQ&feature=youtu.be&a

Na minutu 2:31 može se čuti prvi policijski pucanj nakon čega počinje razmena vatre. Militanti počinju da uzvikuju revolucionarne slogane, a potom smrtno ranjeni i da pevaju.

DOPUNA 1.4.2015 21:15:

Posmrtni ostaci Šafaka Jajle i Bahtijara Dorujola su kidnapovana i prevežena u Ankaru u cilju sprečavanja njihove sahrane u Istanbulu. Država želi da izbegne veliki sigurnosni rizik i da se ponovi masovni odziv simpatizera kao što je bio slučaj prilikom sahrane Berkina Elvana. O događajima tom prilikom smo pisali juče.

U međuvremenu, u kvartu Gazi se odvijaju žestoke ulične borbe.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.