Francuska odlikovala Princa Aleksandra ordenom Legije časti

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dekretom predsednika Republike Francuske, Fransoa Olanda, Prestolonaslednik Aleksandar odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem, ordenom Legije časti u rangu komandira.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro uručila je Princu Aleksandru ovo odlikovanje za zasluge u borbi za demokratiju i demokratizaciju srpskog društva.

Zahvalivši se na ukazanoj časti i poštovanju Princ Aleksandar je rekao:

  • Veoma sam dirnut i zahvalan na časti koju mi je učinio Veliki magistar Legije časti, Njegova Ekselencija Predsednik Republike Francuske g. Fransoa Oland, i na posredovanju Vaše ekselencije u svojstvu Ambasadora Francuske Republike u Beogradu povodom dodele komandirskog stepena Ordena čija je deviza „Čast i Otadžbina“. Zaista, čast i otadžina jesu vrline koje pokreću ljude i narode. Orden Legije časti je u mojoj porodici deo istorije kojom se ponosimo. Moj pradeda, deda i otac bili su vitezovi velikog krsta Legije časti. Njima se, u svojstvu Velikog krsta, pridružila i moja baka, Kraljica Marija. I drugi članovi moga Doma sa ponosom su nosili insignije ove institucije na svojim prsima, kao i brojni moji sunarodnici, ratnici i političari, umetnici i naučnici. U dva rata Legija časti je bila jedna od zaloga našeg savezništva i borbe za civilizaciju.

 

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.