Siriza ipak privatizuje najveću luku, Kinezi zadovoljni

Izvor: Wikimedia

Izvor: Wikimedia

Grčka vlada će nastaviti kontroverznu prodaju najveće grčke luke, sudeći po izveštajima od prošlog utorka.
Tri kompanije su pozvane da ponovo daju ponude za Pirejsku luku, za Rojters je izjavio anonimni zvaničnik.
Ako je ovo tačno, to bi značilo da vlada premijera Aleksisa Ciprasa tiho preokreće smer jedne od najvažnijih političkih odluka koje je donela od kada je došla na vlast. Krajem januara, Ciprasova vlada obelodanila je da planira da zadrži većinski deo luke kao deo “strategije za rekonstrukciju produktivnog aparata zemlje”.
Prema izjavi zvaničnika koji je razgovarao sa Rojtersom, vlada se sada nada da će prodati luku negde između septembra i oktobra.
“Učešće bi bilo 51 procenat, sa mogućnošću rasta na 67 procenata u narednih 5 godina, ako investiraju 300 miliona eura”, rekao je zvaničnik.
Izvesno je da će ovaj potez pozdraviti davaoci zajma Grčkoj, uključujući Evropsku uniju i Međunarodni monetarni fond, koji vrše prtisak da se izvrše velike prodaje kao deo dogovora o zajmu.
Odluka bi mogla biti pozdravljena i u Kini, koja je izrazila nezadovoljstvo kada je Cipras prvobitno objavio da će prodaja luke biti zaustavljena.
Jedan od ponuđača za većinsko učešće je kineska transportna kompanija (COSCO). Od kada je ova kompanija 2008. godine osigurala pravo da 35 godina upravlja sa dva kontejnerska terminala, Peking je nadgledao luku kao ključnu stratešku tačku u regionu.
U junu 2014, kineski premijer Li Kećijang opisao je Pirej kao “kineski prolaz u Evropu”.
Ova luka je jedna od najvećih na Mediteranu i preko nje godišnje prođe više od 25 miliona tona tovara. Takođe je i velika putnička luka, iz koje milioni turista svake godine kreću ka grčkim ostrvima na odmor.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.