Pripreme za bitku decenije u Iraku

Vojnici SAD, koji su deceniju ranije osvajali Ramadi izražavaju zabrinutost na Twitter-u.

Barak Obama je okupio svoje savetnike za nacionalnu bezbednost kako bi sastavili plan dodatnog naoružavanja iračkih trupa, kao i šitskih milicija, u svrhu ponovnog zauzimanja grada Ramadi, u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar.

Portparol Saveta za Nacionalnu Bezbednost Alister Baski, izjavio je da su u toku pripreme naoružavanja i ubrzanog treniranja iračkih trupa, kao i planiranje podrške najavljenoj vojnoj akciji zauzimanja Ramadija, a Barak Obama je izrazio čvrstu podršku iračkom predsedniku Hejder al Abadi-ju.

Pripadnici grupe ISIS su, zajedno sa grupom Nakšibendi (simpatizerima Sadama Huseina) zauzeli Ramadi tokom protekle nedelje, porazivši iračku vojsku, i tako opet primorali Bagdad da zatraži pomoć američkih vazdušnih udara.

Protekla dva dana iračka vojska gomila trupe na obodu grada, a 3,000 šitskih milicija, za koje se veruje da su pod direktnom komandom Irana, je juče pristiglo u pomoć, pripremajući se za, kako kažu, “bitku decenije”.

Vazdušni udari koalicije predvođene od SAD, mogu odigrati ključnu ulogu u osvajanju Ramadija, ali se takođe mnogo polaže i na američke vojne savetnike, kao i vojne instruktore na terenu.

Oko 300 američkih marinaca je stacionirano u obližnjoj vojnoj bazi Al-Assad, a koja će biti njihova uloga u bici za Ramadi još se ne zna.

U međuvremenu, pripadnici grupa ISIS i Nakšibendi se sa ekstremnom brutalnošću obračunavaju sa “kolaboracionistima”, i onima koji su na bilo koji način potpomagali iračku vlast u Ramadiju,  bacajući ih u reku Eufrat.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.