Putin poziva samoproklamovane republike Donjeck i Luganjsk da ostanu deo Ukrajine

Vladimir_Putin-6U intervijuu datom italijanskom dnevniku Koriere dela Sera, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je osnovno pitanje u vezi sa ukrajinskim sukobom da samoproklamovane republike Donjecka i Luganjska ispoštuju dogovor iz Minska, tzv. „Minsk 2” prema kojem su spremne da ostanu deo Ukrajine. Putin smatra da je to preduslov za početak bilo kakvih bitnijih pregovora.

Ovakav stav Rusije nije iznanđujuć niti neočekivan. Podrži li Rusija nezavisnost ovih oblasti, na nju bi pao teret obnove sa jedne strane, a sa druge strane dolazak NATO trupa na njene granice uz dodatnu ekonomsku i političku izolaciju. Istovremeno, mir u Ukrajini bi značio normalizaciju odnosa sa Evropom koju i sam Putin priželjkuje, prema njegovim rečima.

Očigledno je da je ovakav ishod najpovoljniji za Rusiju i njene ekonomske interese. Međutim, pitanje je šta je sa interesima naroda koji životima plaća ovaj sukob? Protiv Minska II su se dizali glasovi o izdaji, a među njima je bio i harizmatični komandant Mozgovoj.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Vladimir Putin Urges Donetsk And Luhansk To Remain Part Of Ukraine”, http://www.ibtimes.com/vladimir-putin-urges-donetsk-luhansk-remain-part-ukraine-1955758

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.