FBI – ubili mladića, tvrde da je povezan sa ID, nemaju dokaze


Prethodne nedelje u Bostonu je, od strane FBI i bostonske policije, ubijen Afroamerikanac islamske veroispovesti Osama Rahim (26).

Ovaj slučaj već par dana podiže buru među alternativnim medijima širom sveta, upravo zbog manjka novinarske profesionalnosti i kvaliteta istraživačkog novinarstva.

Naime, pozivajući se na izvore iz FBI i lokalne policije, mejnstrim mediji su neposredno nakon ubistva objavili da je žrtva praćena i špijunirana od strane FBI već neko vreme, i kako je Rahim, uz još dva saradnika, planirao teroristički čin ili nasumično ubistvo policajca, „inspirisan“ ili „povezan“ sa Islamskom Državom.

U toj, oficijelnoj verziji, još stoji da je Rahim šetao ulicom, kada su mu tri policajca prišla, u nameri da mu samo postave par pitanja u vezi sa tim terorističkim planovima, kada je Rahim izvadio „mačetu“ ili „vojnički nož“ koji ni posle upozorenja nije hteo da baci, primoravajući tako policajce da pucaju.

Posle takvog saopštenja policije, mediji su zatvorili slučaj bez dodatnih pitanja, no među novinarima alternativnih medija komešanje je uzelo maha. Kako je moguće da policija ubije nekoga na ulici i nalepi mu etiketu teroriste, bez da javnosti prezentuje bilo kakve dokaze vezane za saradnju žrtve sa ID, planiranom terorističkom akcijom, ili bar dokaz da je Rahim bio naoružan i da je predstavljao opasnost po policiju? I kako je moguće da veliki mediji ne reaguju uopšte?

Na to i slična pitanja, FBI je pod rastućim pritiskom dao odgovore da je Rahim lajkovao neki materijal povezan sa ID na Fejsbuku, i da je incident kada je Rahim ubijen osvedočila kamera, kao i da će snimak uskoro objaviti.

Dok su čekali na objavljivanje video snimka, neki su novinari istražili Rahimov Fejsbuk profil, i ono što ih je zaprepastilo je što je Rahim u svojim Fejsbuk statusima često osuđivao nasilje, i pokazivao odbojnost ka „nasilju koje ekstremisti Islamske Države sprovode na Bliskom Istoku“.

Na jednom od statusa Rahim je napisao da je dobio telefonski poziv od FBI, vezano za neki informativni razgovor, ali ga navodno nikakav informativni razgovor sa Federalnom policijom nije interesovao, te im je poručio da ako bilo šta žele, dođu kod njega sa nalogom za hapšenje ili pretres, i nazvao ih je majmunima koji maltretiraju crnce i muslimane.

I zaista, na pitanje zašto FBI, ukoliko tvrdi da je u posedu direktnih dokaza o Rahimovim terorističkim namerama, nije obezbedio nalog za hapšenje ili pretres, nismo dobili odgovor.

Rahim se vrlo često žalio na maltretiranje od strane policije, i nije štedeo reči kada su plave uniforme u pitanju.

Nakon hapšenja jednog od osumnjičenih za saučesništvo u planiranju terorističkog čina, došlo je do još veće zbrke. Naime, Rahimov nećak Ričard Rajt, nije optužen za planiranje takvih akcija, već samo za ometanje istrage tako što je uništio svoj mobilni telefon, a ime trećeg saučesnika do sada nije objavljeno.

FBI tada objavljuje da su svi Rahimovi telefonski pozivi i elektronska pošta praćeni, i iznosi dokaz u vidu snimka telefonskog razgovora Rahima i Rajta, gde Rahim govori nećaku da će na odmor ići negde u Masačusetsu. To „ići ću na odmor“ eksperti FBI su protumačili kao šifru za terorističku akciju.  „U skladu sa našim iskustvom i obukom, verujemo da se fraza ’odlazak na odmor’ u konverzaciji Rahima i Rajta, odnosi na nasilni džihad“, izjavljuje FBI.

Nakon nedelju i po dana zavrzlame FBI najzad objavljuje snimak sa kamere koja je zabeležila ubistvo Osame Rahima. Snimak je, umesto da smiri javnost, zapravo započeo novu lavinu pitanja i, najzad, delimično angažovanje mejnstrim medija.

Na snimku se skoro ništa ne vidi, jer je kamera bila udaljena oko stotinak metara od mesta događaja, ali se po mišljenju eksperata koji su proučavali snimak ne vidi oružje u rukama Rahima, iako je potvrđeno da nije ubijen sa leđa. Takođe se vidi da je broj policajaca bio veći od prvobitno objavljenog, kao i da nisu bili uniformisani.

Mišljenje koje preovladava u javnosti nakon ovih nedelju i po zbrke, jeste da FBI nije uspeo izneti dovoljno dokaza o povezanosti žrtve sa Islamskom Državom, niti o njegovoj ulozi u planiranju terorističkog čina. Osama Rahim je imao istoriju verbalnog konflikta sa policijom, a tokom odlaska na posao kada je zaustavljen od strane policije, nije bio naoružan.

Čini se da je pod pretekstom globalnog rata protiv terora istraživačko novinarstvo dostiglo najniži nivo u poslednje dve dekade, a mediji se otvoreno stavljaju pod službu vlasti.

Video objavljen od strane policije:

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.