Stopirano oslobađanje nekadašnjeg pripadnika Crnih pantera koji je proveo 43 godine u samici

Izvor: Wikimedia.org

Izvor: Wikimedia.org

Federalni sudija naredio je da Albert Vudfoks u utorak bude pušten iz samice u kojoj je odležao 43 godine zbog zločina koji nije počinio. Ipak, Federalni sud SAD-a je narednog dana privremeno stopirao odluku o oslobađanju.

Vudfoks je jedan od tri zatvorenika poznata pod imenom ‘Trojica iz Angole’ koji su stavljeni u izolaciju 1972. godine, nakon što su optuženi za ubistvo čuvara tokom zatvorske pobune.

Vudfoks je u dva navrata proglašavan krivim u suđenju za ubistvo čuvara, međutim, obe presude su oborene zbog postojanja rasnih predrasuda i nedostatka dokaza. U samici je čekao na početak trećeg suđenja.

Američki okružni sudija Džejms Brejdi, koji je predsedavao slučajem, naložio je Vudfoksovo bezuslovno puštanje i doneo presudu da mu se više ne može suditi za ubistvo čuvara.

“Jedino rešenje za ovu situaciju je bezuslovni sudski nalog za primenu habeas corpusa – zabranu ponovnog suđenja Albertu Vudfoksu i trenutno puštanje iz pritvora”, napisao je Brejdi. Vudfoksovi advokati, Džordž Kendal i Karin Vilijams, tražili su da bude oslobođen u ponedeljak uveče.

Međutim, nisu svi bili srećni zbog ovakve odluke. Pravobranilac Luizijane, Džejms “Badi” Koldvel, uložio je žalbu. Njegov predstavnik za štampu je presudu nazvao ‘propusnicom’ za slobodu “koja se zasniva na greškama u porceduri”.

“Nadamo se da će Apelacioni sud obezbediti njegov ostanak u zatvoru u ime porodica žrtava i nekoliko porota koje su nezavisno zaključile da ovog zatvorenika treba smatrati odgovornim za više zločina”.

Vudfoksovi advokati uzvratili su žalbom, rekavši u izjavi da nije bilo ‘ničeg proizvoljnog’ u ‘pažljivo razmotrenoj’ odluci,  ističući da važenje presude u ova dva slučaja ne može biti opravdano, zato što je utvrđeno da je bilo rasnih predrasuda i nije bilo dovoljno dokaza.

Aktivisti koji se bore za reformu zatvora i koji su slavili objavu o Vudfoksovom trenutnom oslobađanju, moraće da čekaju petak da vide hoće li doći do oslobađanja ili će njegov boravak u zatvoru biti produžen. Kako kažu Vudfoksovi advokati, ne zna se tačno kada bi bio oslobođen u slučaju da žalba pravobranioca Luizijane bude odbijena.

Vudfoks, koji sada ima 68 godina, poslednji bi od trojice trebalo da bude pušten iz samice. Provevši 43 godine u samici postao je osoba sa najviše ‘staža’ u takvim uslovima zatvorskog boravka u zemlji.

Njegov slučaj izazvao je međunarodnu osudu a grupe koje se bore za ljudska prava okarakterisale su postupanje prema njemu kao akt mučenja.

Specijalni izvestilac UN za torturu Huan Mendez tražio je od SAD da odmah ukine samicu Vudfoksu, ali su SAD taj zahtev ignorisale skoro dve godine. “Držanje Alberta Vudfoksa u samici duže od četiri decenije jasno ukazuje na torturu… Duboko sam zabrinut za njegovo fizičko i mentalno stanje”, rekao je Mendez u oktobru 2013.

Kako tvrdi Tori Pegram iz Međunarodne koailcije za oslobađanje ‘Trojice iz Angole’, Vudfoks boravi u ćeliji veličine 9 kvadrata i dozvoljeno mu je da se rekreira po jedan sat tri puta nedeljno.

‘Trojica iz Angole’ dobila su svoje ime po kaznioci u Luizijani u kojoj su držani a koja se nalazi u blizini nekadašnje plantaže ‘Angola’. Ostatak trojke činili su Robert King (pušten 2001) i Herman Volis (pušten 2013). Prvobitno su sva trojica služila kaznu za oružanu pljačku.  Kada su poslati u državnu kaznionicu u Luizijani 1971, pomogli su da se organizuje zatvorski ogranak Partije crnih pantera, militantne grupe koja je branila prava Afroamerikanaca u Americi šezdesetih i sedamdesetih godina. U to vreme bili su aktivni u štrajkovima glađu i obustavi rada, da bi izrazili protest zbog uslova u ovom ozoglašenom zatvoru. Veruju da je na njih pala krivica zbog aktivizma i ostaju pri tome da nisu odgovorni za ubistvo. “Pirželjkujemo da se godpodin Vudfoks vrati kući svojoj porodici, da dobije preko potrebnu medicinsku pomoć i provede u miru ostatak svojih dana”, rekli su njegovi advokati.

Ujedinjene nacije pozvale su sve američke države da zabrane samicu za period duži od 15 dana. Međutim, prema podacima američkog sajta Solitary Watch, koji se bavi pružanjem pravne pomoći, trenutno se 25.000 osoba nalazi u dugotrajnoj izolaciji u nacionalnim zatvorima maksimalne sigurnosti (supermax).

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.