Nuklearna saradnja u mirovne svrhe između Rusije i Saudijske Arabije

Vladimir_Putin_in_Saudi_Arabia_11-12_February_2007-5Vlade Rusije i Saudijske Arabije su potpisale dogovor o saradnji u oblasti nuklearne energije za mirovne svrhe u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 2015. Ovaj istorijski dogovor podseća svet da su odnosi između ove dve zemlje po prvi put postavljeni na pravne osnove radi uspostavljanja bilateralne saradnje.

Obe zemlje će raditi na izgradnji nuklearnih centrala, njihovom održavanju, kao i recikliranju radioaktivnog materijala, proizvodnji radioizotopa i njihovoj civilnoj upotrebi, te obrazovanju specijalista za nuklearnu energiju.

Sa druge strane, saudijski ministar odbrane, Mohamad bin Salaman, izvestio je ruskog predsednika Vladimira Putina da će saudijski kralj Salman posetiti Rusiju narednih dana.

Inauguracija Međunarodnog ekonomskog foruma dokazao je neuspeh sankcija protiv Rusije.

„Rusija ceni stav stranih partnera koji su došli u Sankt Peterburg i koji razborito prate sopstvene interese pre nego političke direktive”, rekao je vicepermijer Rusije Sergej Prihotko na otvaranju Foruma pred preko pet hiljada prisutnih preduzimača.

Na Forumu su učetvovali preduzetnici iz 65 zemalja uključujući i Nemačku, Kinu, SAD, Finsku, Francusku, Japan, Veliku Britaniju i Švajcarsku. Takođe će prisustovati i Aleksis Cipras, premijer Grčke.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Rusia y Arabia Saudita acuerdan cooperar en materia nuclear”, http://www.telesurtv.net/news/Rusia-y-Arabia-Saudita-acuerdan-cooperar-en-materia-nuclear-20150619-0001.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.