Putin pita EU gde je bila kada je pređašnja vlada Grčke kršila zakone?

Vladimir_Putin-6Ruski predsednik Vladimir Putin, na konferenciji za štampu nakon završetka samita zemalja BRICS-a, upitao je Evropu gde je bila i zašto nije reagovala kada je pređašnja grčka vlast postupala nezakonito.

„Možemo smatrati Grčku u potpunosti odgovornom, ali ako je bilo neregularnosti u njenoj aktivnosti, gde je bila Evropska komisija i zašto nije promenila ekonomsku politiku pređašnjih grčkih vlada. Zašto su se davali zajmovi i zašto se dopuštala tako niska poreska stopa u nekim ekonomskim sektorima? Zašto je bilo tako visokih subvencija za pojedina ostrva?”, upitao je Putin.

Prema njegovim rečima, evro je zajednička moneta grupe zemalja sa različitim nivoom ekonomskog razvoja, te pojedine zemlje nemaju mogućnost regulisanja finansija i ekonomskog stanja putem monetarne politike. Grčka ne može devalvirati evro, tvrdi on. Budući da ne može da privuče više turista i dalje zaradi na turizmu, glavnoj ekonomskoj grani ove zemlje, mora se osloniti na poljoprivredu u kojoj, kao i u mnogim drugim sektorima nailazi na kvote i ograničenja koja propisuje Brisel. Tako Putin ocenjuje politiku EU prema svojoj najslabijoj članici.

Putin smatra da, iako Rusija nije deo EU, situacija sa Grčkom pogađa i nju jer Evropu smatra najvećim ekonomskim partnerom.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://iniciativadebate.org/2015/07/12/putin-donde-estaba-la-ue-cuando-los-anteriores-gobiernos-griegos-infringian-la-ley/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.