Novi masakr civila u Faludži


Najmanje 31 civil je ubijen, a 24 ranjeno nakon vazdušnih napada međunarodne koalicije predvođene od SAD i avijacije iračke vlade, na stambene četvrti grada Faludža.

Izvori iz gradske bolnice rekli su da su žrtve uglavnom žene i deca. Ranjeni su odvedeni u glavnu gradsku bolnicu.

Očevici u Faludži potvrđuju da su bombe izazvale masovna razaranja, a očekuje se da će mnogo više tela naći pod ruševinama kuća i zgrada koje su uništene.

Još 10 je ubijeno kada su snage koalicije gađale džamiju, ali iako očevici tvrde da se radi o civilima, irački novinari pišu da su u pitanju militanti.

Irački novinari prate u stopu vladine trupe, kao i šitske milicije, i niko sem njih nema pristup frontu, pa je teško doći do pravih informacija, sem telefonskim kontaktima sa očevicima.

Od početka Ramazana 17. juna, avijacija međunarodne koalicije i iračka vojska povećali su broj vazdušnih napada na Faludžu, a neselektivno bombardovanje stambenih kvartova dovelo je do masovnih civilnih žrtava.

Dr Ahmed Shami Jasim, šef bolnice u Faludži, izneo je podatak nezavisnom američkom novinaru da je od 9. jula stradalo 218 civila, uključujući 38 žena i 49 dece, a da je od januara prošle godine u vazdušnim napadima, samo u Faludži, izgubilo život 3139 civila a 5128 je ranjeno.

Ali, ono što još više zabrinjava je nedostatak reakcije od strane međunarodne zajednice i apsolutni bojkot u izveštavanju o civilnim žrtvama vazdušnih udara međunardone koalicije i iračke vojske.

Juče je u Siriji sprovedeno 26 vazdušnih napada, a gađene su mete u Alepu, Raki, Dair az Zavru, Kobaniju, Tel Abjadu.

U Iraku je sprovedeno 39, a gađani su Faludža, Huvaija, Kirkuk, Mosul, Ramadi, Tal Afar.

Članice koalicije koja vrši vazdušne napade u Iraku i Siriji uključuju SAD, Australiju, Belgiju, Kanadu, Dansku, Francusku, Jordan, Holandiju, Veliku Britaniju, Bahrain, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.