Sukob KKK i Crnih Pantera u Južnoj Karolini


Tenzije su porasle u Južnoj Karolini kada su na stotine pripadnika Kju Kluks Klana i grupica povezanih sa Novim Crnim Panterima učestvovali na dva odvojena mitinga, za i protiv zastave Konfederacije. Neredi su izbili sa najmanje pet uhapšenih osoba.

Odluka da se skine zastava donešena je posle ubistva devet Afroamerikanaca u Metodističkoj Crkvi u Čarlstonu od strane Dilana Rufa, čiji je slučaj glorifikovanja te zastave doveo do javnih debata.

Neki je smatraju simbolom mržnje dok drugi tvrde da je deo njihovog nasleđa.

Na mitingu se okupilo ok 2.000 ljudi, sa jedne strane pripadnici KKK a sa druge organizacija “Crnih pravnika za pravdu” za koju se smatra da je povezana sa militantnom grupom Novih Cnih Pantera.

U jednom trenutku, neko sa afromeričke strane je uspeo da se dokopa jedne od zastava i da je pocepa, a potom su izbili i pojedinačni slučajevi fizičkog nasilja između pojedinaca dve grupe.

Grupa za koju se smatra da je povezana sa Crnim Panterima, izjavila je da je čitav slučaj skidanja zastave farsa, i da je osmišljen kako bi pružio ljudima iluziju progresa.

Uhapšeno je ukupno 5 osoba zbog nezakonitog ponašanja, napada i kršenja javnog reda i mira, a niko od policajaca koji su obezbeđivali protest nije povređen.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.