Kubanska vakcina protiv raka pluća će biti besplatna

Hermanos_AmeijeirasKuba će besplatno primenjivati vakcinu protiv raka pluća koju njen pronalazač Arle Diaz opisuje kao jedinstvenu u svetu. „U osnovi, deluje na prekomeran molekul koji aktivira abnormalan ćelijski rast i utiče na uvećanje tumora. Vakcina sprečava rast tumora.”, objasnio je Diaz.

Kako kaže Diaz, tumor se ne eliminiše ali se zaustavlja njegov rast što produžava život pacijentima. Vakcina ima veoma nizak nivo toksičnosti, što omogućava pacijentima dobar kvalitet života.

Kubancima će lek biti dostupan putem državnih bolnica, a stranci će moći da dobiju lek putem Servimeda. Stranci će morati da se prijave u kubanski zdravstveni sistem da bi mogli da prime tretman pod nadzorom kubanskih doktora. Za strance vakcina neće biti besplatna, a cena tretmana nije navedena.

Iako je Kuba otpočela razmenu informacija o komercijalizaciji vakcine u SAD-u, početak prodaje u toj državi je još daleko od ostvarenja usled ekonomske blokade ostrva.

Vakcina je registrovana na Kubi, u Peruu i Paragvaju. U Evropi se vrše klinička ispitivanja–skup proces koji može potrajati 3 do 4 godine.

Vakcinu je razvio Kubanski centar za molekularnu imunologiju (CIM, prema inicijalima na španskom) koji se fokusira na razvoj i proizvodnju lekova za kancer–glavni uzrok smrti na Kubi. Otpočeo je rad 1994. usred najgore ekonomske krize u istoriji Kube. Trenutno izvozi svoje proizvode u 30 zemalja u vrednosti od 80 miliona dolara godišnje.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.librered.net/?p=39647

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.