Hrvatska da naoruža i obučava Kurde


Hrvatski ministar odbrane izjavio je da će njegova zemlja pružiti svu potrebnu podršku Kurdistanu i kurdskim snagama u borbi protiv Islamske Države, javlja agencija Rudau.

“Mi se nećemo povući iz međunarodne koalicije protiv ISIS dok se borba ne okonča “, rekao je Ante Kotromanović, hrvatski ministar odbrane.

Kotromanović je govorio nakon prijema Falah Mustafe, šefa spoljnopolitičkog odeljenja regionalne vlade Kurdistana, koji je posetio hrvatsku prestonicu u ponedeljak.

“Hrvatska je članica međunarodne koalicije, Evropske Unije i NATO-a, a to znači da će nastaviti da podržava kurdske vojne snage protiv ISIS”, rekao je Kotromanović.

Ministar je kasnije pohvalio “herojsku ulogu Pešmergi” u borbi protiv terorizma.

“Razgovarali smo o neophodnoj pomoći Pešmergama i važnim pitanjima naoružavanja i obuke. Takođe smo istakli pružanje vojne, političke i humanitarne pomoći Kurdistanu “, rekao je Mustafa.

Hrvatska je prošle godine uručila američkom Generalu Dempsiju odlikovanje Reda kneza Trpimira, a on je pozdravio učešće Hrvatske u međunarodnoj koaliciji, i izjavio da se samo partnerstvom sa zemljama i vojnim snagama koje dele iste interese i vrednosti može odupreti sigurnosnim pretnjama ekstremista.

Poziv Islamske Države na ubijanje građana zemalja međunarodne koalicije, u hrvatskim medijima je primljen sa zabrinutošću.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.