Severna Koreja: Nuklearni pregovori poput Iran-SAD nas ne zanimaju


Severna Koreja nije, poput Irana, zainteresovana za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama da se odrekne svojih nuklearnih kapaciteta, izjavilo je ministarstvo inostranih poslova u saopštenju objavljenom u utorak.

U saopštenju se navodi da je nuklearni program Severne Koreje “od suštinskog značaja za odbranu” od američke spoljne politike prema toj zemlji.

“Nije logično da poredite našu situaciju sa iranskim nuklearnim sporazumom, jer smo uvek izloženi američkim provokacijama i vojnim pretnjama, uključujući zajedničke vojne vežbe sa susedima, kao i nuklearne pretnje”, navodi se u saopštenju, koje je prenešeno od strane državnih medija.

“Mi nemamo uopšte nikakav interes u dijalogu za jednostrano zamrzavanje ili odustajanje od našeg nuklearnog programa”, rečeno je.

Sjedinjene Države i pet svetskih sila postigle su  istorijski dogovor sa Iranom prošle nedelje, da će ograničiti iranske nuklearne kapacitete u zamenu za ukidanje sankcija.

Sporazum sa Iranom je velika politička pobeda za američkog predsednika Baraka Obamu, koji je godinama obećavao da će dopreti do istorijskih neprijatelja, uključujući i Severnoj Koreju.

Dogovor, u zamenu za podizanje sankcija SAD, sankcija EU i UN-a, koje su znatno oštetile iransku ekonomiju, predviđa da Iran mora da prihvati odustajanje od svog daljeg nuklearnog programa.

Severna Koreja takođe trpi višegodišnje sankcije od strane SAD, Evropske Unije i Ujedinjenih Nacija, ali ne pokazuje nameru da prihvati bilo kakav dijalog.

“Jasno je da smo nuklearna sila, a nuklearne sile imaju svoje interese”, kaže se u saopštenju.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.