Afrika opet ignoriše Međunarodni krivični sud


Sudanski predsednik Omar al-Bašir doputovao je juče u Mauritaniju uprkos međunarodnoj poternici izdatoj protiv njega u 2009. godini od strane Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Sudanska novinska agencija SUNA izveštava : “predsednik Omar al-Bašir otputovao je danas popodne za Mauritaniju, gde će zajedno sa sudanskom delegacijom učestvovati na sastanku inicijative za izgradnju”Velikog zelenog zida”.

Mauritanija nije potpisnica Rimskog statuta ICC-a, i ne pokazuje nameru da uhapsi Bašira, što opet izaziva negodovanje na Zapadu.

Prošlog meseca, Južna Afrika je takođe odbila da uhapsi al-Bašira tokom samita Afričke Unije, a posle pritisaka od strane Zapada zapretila je da će se povući iz Međunarodnog krivičnog suda.

Mnogi afrički lideri su kritikovali ICC kao “evropski sud” koji sudi Afrikancima i služi interesima Zapada, a Robert Mugabe je predložio uspostavljanje sličnog suda koji će suditi Evropljanima za zločine tokom kolonizacije.

Bašir je optužen za genocid , zločine protiv čovečnosti i ratne zločine zbog gušenja pobune u zapadnoj provinciji Darfur.

Sukob je počeo 2003. godine, a Ujedinjene Nacije kažu da je 300.000 ljudi ubijeno, a oko 2,5 miliona primorano da napusti svoje domove.

Sudanska Vlada optužuje Zapad za podsticanje pobune u naftom bogatoj provinciji, kao i za finansiranje pobunjeničkih grupa, čiji ciljevi i dalje ostaju nedefinisani.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.