Mugabe: Šutnućemo vas u zadnjicu


Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe je juče izjavio da Vlada neće oklevati da izbaci britanske i američke ambasadore ako nastave sa podsticanjem haosa u zemlji.

Pojedini vlasnici prodavnica se odupiru planiranoj relokaciji kojom Vlada Zimbabvea želi da preuredi centar Hararea, a obaveštajni izvori upiru na njihove finansijske veze sa ambasadama SAD i Britanije.

“Obavešteni smo da ambasadori Britanije i SAD plaćaju određenim prodavcima da se odupiru, a to su ambasadori zemalja koje su nam uvele sankcije”, rekao je Mugabe. “Mi ćemo im odmah reći da ako nastave time da se bave, izbacićemo ih iz zemlje.”

Napomenuo je da Amerikanci i Britanci gaje averziju prema miru u zemljama u razvoju i “samo žele da vide haos, destrukciju, i terorizam svuda.”

Njegova retorika je poprimila žustriji oblik kada je u datom trenutku poredio Britance i Amerikance sa demonima.

“Kakvim su to demonima opsednuti? Kada neko konstantno insistira da ugrozi mir i spokoj jedne nacije, da podriva jedinstvo naroda, kakve koristi od njega imamo? Nama britanski ambasador nije potreban, kao ni američki, ali oni žele diplomatsko predstavništvo u našoj zemlji. Mi se takvim stvarima ne bavimo u njihovim zemljama. Dakle, lepo se ponašajte i bićete u miru sa nama, loše se ponašajte i mi ćemo vas izbaciti šutem u zadnjicu. Ovo je naša zemlja. ”

Govor je održao u Harareu, na međunarodnom sajmu malih i srednjih preduzeća, za koja tvrdi da održavaju ekonomiju Zimbabvea uprkosu ekonomskim teškoćama, velikoj suši i ekonomskim sankcijama nametnutim od strane Zapada.

“Čak i ako smo mali, imamo moć da se odupremo, i da se postaramo da nikada više ne osetimo jaram kolonijalizma” rekao je Mugabe.

Predsednik Zimbabvea je pohvalio odnose sa Iranom nakon potpisanog Memoranduma za jačanje saradnje u više oblasti, dok ekonomsku saradnju sa Kinom vidi kao ključ razvoja zemlje pod sankcijama Zapada.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.