18. godišnjica smrti Fela Kutija. Da li je muzika i dalje oružje?


Na današnji dan, 2.8.1997. godine umro je jedan od najvećih afričkih muzičara svih vremena – Fela Kuti.

Sredinom 1960-ih, Kuti je “izumeo” novi muzički pravac, jedinstveni stil muzike pod nazivom “Afrofunk”, koji će 1980-ih postati “Afrobeat.”

Fela je tekstovima podržavao i podsticao anti-kolonijalnu borbu, ne samo kroz direktnu konfrontaciju sa pro-zapadnim afričkim režimama, već i kroz odbacivanje Zapadnih vrednosti i povratak “Afrikanizmu”.

Ukazivao je na korupciju među nigerijskom elitom i političarima, a svoju borbu je, sa muzičke, preneo i na političku arenu, pa je osnovao političku partiju i kandidovao se za predsednika Nigerije.

Novcem koji je zaradio od prodaje albuma i koncerata, Fela je održavao siromašni kraj grada u kome je živeo u Lagosu, i proglasio “Kalakuta republiku”, navodno nezavisnu od Nigerije. I pored novog finansijskog statusa, Fela nije menjao mesto boravka.

Izazivanje sukoba sa režimom teško je platio. Kuti je uhapšen 200 puta i pretrpeo je brojna zlostavljanja i batine u zatvoru, a njegovu “Kalakuta republiku” razorila je vojska, bacivši njegovu majku sa terase porodične kuće.

Sve to nije zaustavilo Felu da piše političke tekstove, a snimio je 50 albuma pre nego što je umro.

Kao rezultat toga, “Afrofunk” i “Afrobeat” su i danas povezani sa političkim, društvenim i kulturnim izjavama o pohlepi, korupciji, i neo-kolonijalizmu u Africi.

Predsednik Burkine Faso, Tomas Sankara, bio je veliki fan Fela Kutija i zahtevao je da ga lično upozna i dovede da nastupa u Burkini Faso.

Fela Kuti je istovremeno bio u braku sa 27 žena, i odbio je da prihvati Zapadnu ideju bračne institucije kao partnerstvo jednog muškarca i jedne žene.

Njegovi sinovi, Femi i Seun, nastavili su tradiciju i danas su predvodnici “Afrobeat” žanra, ne odstupajući od očeve ideje “Afrikanizma”.

Fela je umro u 58. godini, a njegovoj sahrani je prisustvovalo preko milion ljudi.

Dokumentarni film o životu Fela Kutija “Muzika je oružje” snimljen je 1981. od strane francuskog režisera Žan-Žak  Florija, a možete ga pogledati ovde:

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.