Komunisti i Islamisti formiraju zajednički Front u Egiptu

Egipatsko “Muslimansko Bratstvo” je prihvatilo poziv levičarske organizacije “Revolucionarni Socijalisti” (RS) za formiranje Revolucionarnog Fronta, kako bi se zajedničkim snagama suprotstavili režimu i okončali vojnu upravu.

Organizacija “Revolucionarni Socijalisti” zahteva formiranje novog Fronta pre planiranih protesta u znak sećanja na dvogodišnjicu masakra na trgovima Rabaa al-Adavija i al-Nahda.

“Prihvatamo ujedinjenje revolucionara protiv državnog udara”, izjavio je zvaničnik Muslimanskog Bratstva Džamal Hešmat. “Nadamo se da će Revolucionarni Front biti formiran pre 14. avgusta, kako bismo efikasno iskoristili gnev naroda i zbacili vojnu vlast u najkraćem mogućem roku, i okončali politički spor među revolucionarima.”

U telefonskom razgovoru sa Rasd Njuz Netvork, Hešmat je dodao da je poziv RS-a rezultat višegodišnje komunikacije između “Bratstva” i drugih revolucionarnih snaga u nastojanju da se opozicija ujedini u borbi protiv vlade generala Sisija. “Nadamo se da ćemo nastaviti komunikaciju i da su sve stranke spremne na ujedinjenje kao tokom ustanka 2011. godine, jer to je jedno rešenje.

Organizacija “Revolucionarni Socijalisti” je uputila poziv i drugim revolucionarnim snagama, ali je sporazum sa “Bratstvom” od ključnog značaja jer se radi o organizaciji sa najmasovnijom podrškom u Egiptu.

Sa druge strane, američki državni sekretar Džon Keri, doputovao je u posetu Egiptu, gde je pružio podršku egipatskoj Vladi, za koju kaže da se nalazi na “prvoj liniji fronta” u borbi protiv terorizma.

U četvrtak su SAD isporučile Egiptu osam F-16 borbenih aviona.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.