Svetska banka investira u privatno obrazovanje u zemljama u razvoju

BIA škola u Najrobiju. Foto: Frederic Courbet/NPR

Otvaranje novih privatnih škola u ​​Africi, sufinansiranih od strane Svetske banke, kritikovalo je više od 100 organizacija koje su potpisale peticiju protiv spornog poduhvata.

U poruci Džim Kimu, potpisnici peticije su izrazili duboku zabrinutost zbog investiranja globalne finansijske institucije u lanac privatnih osnovnih škola koje su nedostupne većini porodica u Keniji i Ugandi, i pozvali su instituciju da umesto toga podrži slobodno obrazovanje.

Lanac privatnih škola pod nazivom “Bridge International Academies” podržan je od strane Svetske banke sa 10 miliona dolara, a sufinansiran je od strane i brojnih drugih investitora, uključujući Bil Gejtsa i Mark Cukerberga.

U govoru održanom u aprilu Kim je pohvalio rad BIA kao način da se smanji siromaštvo u Keniji i Ugandi, dok kritičari odgovaraju da većina građana Kenije i Ugande ne mogu da priušte privatno obrazovanje, tvrdeći da je ova vrsta investicija usmerena ka ostvarenju profita Zapadnih preduzeća i sprečavanja razvoja lokalnih javnih usluga.

Zapadna politika forsiranja privatnog obrazovanja u zemljama u razvoju promovisana je agresivnom marketinškom strategijom kojom se ciljaju bolje stojeća domaćinstva u Trećem Svetu, a visoko standardizovane metode nastave podstiču i mnoge slabije stojeće porodice da izdvajaju od 68% (u Keniji) do 75% (u Ugandi) mesečnih prihoda za troškove obrazovanja deteta.

Preko 100.000 dece upisano je u 412 privatnih škola širom te dve zemlje. Dodamo li tome i podatak da su nastavnici tih škola veoma slabo plaćeni, postavlja se pitanje da li je sticanje profita zapravo jedini cilj ovog projekta.

U govoru podrške privatnom obrazovanju, predsednik Svetske banke je rekao da su “prosečne ocene za čitanje i matematiku više od onih u javnim školama”.

Međutim kritičari tvrde da su citirani rezultati preuzeti direktno iz studije koju je sprovela sama BIA.

Ističući da Svetska banka blisko sarađuje sa vladama Kenije i Ugande, portparol Svetske banke je dodao kako je prednost BIA projekta u tome što osigurava da roditelji koji ulažu privatno školovanje dobijaju najbolje moguće obrazovanje za njihovu decu.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.