Kako Islamska Država vidi Tursku


O odnosu Turske i Islamske Države slušamo razne špekulacije već dugo.

Iako Partija pravde i razvoja (AKP) tvrdi da nikada nije podržala ID, kao i da je osuđuje kao “terorističku grupu” od samog početka, mnogi optužuju vladu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ne vidi ID kao pretnju, pa čak i da sarađuje sa njom u borbi protiv kurdskih snaga na severu Sirije.

Mnogo manje pažnje se, ili uopšte, poklanja izjavama Islamske Države, uperenih protiv turske države.

Kada je Islamska Država (tada još ISIS) prošlog leta, zarobila 49 turskih državljana, Erdogan je, nakon izvesnog vremena, pristao na pregovore i razmenu zarobljenika, i od tada, uprkos mnoštvu verbalnih pretnji, do direktnog sukoba Turske i Islamske Države nije došlo.

Međutim, tokom bitke za Kobani između ID-a i kurdskih snaga, iako je Turska insistirala na neutralnosti, u javnost su procurele informacije da se ranjenici kurdskih organizacija zbrinjavaju u Turskoj, pa je 422 ranjenika YPG-a i 40 PKK-a lečeno u turskim vojnim bolnicama.

Predsednik iračkog Kurdistana, Masud Barzani izjavio je da je Turska poslala oružanu pomoć i iračkim Kurdima, kako bi sprečila dalji progres ID-a prema turskoj granici.

Potom je na svojoj internet stranici na turskom jeziku, onlajn časopisu i Tviter nalogu, ID u više navrata osudila turske lidere kao stado “otpadnika”, i pozvala na njihovo uništenje. Takođe je i upozorila da će turski narod uskoro biti kažnjen za dela “đavola Erdogana.”

Sajt se zove Darul Hilafe, što znači “zemlja halifata”, ali su ga turske vlasti blokirale, zajedno sa nekoliko drugih sajtova džihadista. Sajt je ubrzo ponovo pokrenut na domenu DarulHilafe.net, i za sada je još uvek dostupan.

ID je u ranijim člancima osudila posetu turskog premijera Ahmed Davutoglua Parizu, povodom masakra redakcije magazina Čarli Hebdo, i optužuje “Tagut Erdogana” (đavola Erdogana) da pokušava da ispere mozak turskom društvu kroz njegovu medijsku mašinu, kao i za savez sa “najvećim neprijateljem muslimana” – Amerikom.

Dozvola amerikancima da koriste Incirlik vojnu bazu protiv ID, među urednicima tog sajta predstavljena je kao otvorena podrška Turske, Kurdistanskoj Radničkoj Partiji (PKK), što je veoma interesantno, s obzirom da PKK optužuje Tursku za podršku Islamskoj Državi.

Interesantno je da ID, još nije preuzela odgovornost za bombaški napad u Suruču, što je navodno bila kap koja je prelila čašu, a turski levičari optužuju tursku tajnu policiju – MIT, da stoji iza napada.

Nakon najave Turske da će zajedno sa SAD dejstvovati protiv Islamske Države, magazin ID-a, DarulHilafet, piše na Tviteru : “O narode Turske, ne dozvolite đavolu Erdogana da vas uništi. Ne zaboravite da ćete platiti cenu…. lavovi Kalifata su spremni da udare na Tursku sa mnoštvom kamiona koji mogu da eksplodiraju u svako doba.”

Islamska Država je u više navrata najavila “osvajanje Istanbula”, i ponovno otvaranje brane na reci Eufrat, koju je turska država zatvorila još prošle godine, i time izazvala humanitarnu katastrofu u prestonici Islamske Države – Raki.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.