Crtice o trenutnoj situaciji u Sriji

Azaz_Syria_during_the_Syrian_Civil_War_Missing_front_of_HousePrenosimo sažetak analize Tijerija Mejsana sa VoltaireNet-a pod naslovom „Sirija, razlika između retorike i istine”.

Međunarodna koalicija protiv Islamske države predvođena Sjedninjenim Američkim Državama, obavezala se da ne vrši napade po Sirijskoj arapskoj armiji (SAA) već samo po ID-u i Al Kaidi. Sama koalicija unapred najavljuje plan leta svojih bombardera glavnom štabu SAA posredstvom kurdskih saveznika Jedinica narodne zaštite (YPG). Na taj način, Koalicija izbegava sirijsku protivvazdušnu odbranu, ali ujedno doprinosi i borbi SAA bez formalnog uspostavljanja koordinacije.

Zvanično britanske i francuske trupe ne učestvuju u operacijama u Siriji. Britanska vlada je pod političkim pritiskom priznala da njene trupe učestvuju zajedno sa trupama SAD, Francuske, Kanade i dr. zemljama u operacijama bombardovanja sirijske teritorije.1 Osim vazdušnih operacija, Ujedinjeno Kraljevstvo je poslalo 120 članova SAS-a na sirijsku teritoriju zarad navođenja vazdušnih napada.2 Budući da Francuska ne trpi nikakav politički pritisak, odbija da prizna svoje učešće u ovim operacijama.

U svakom slučaju, Mejsan zaključuje, simultani koalicioni napadi na ID i Al Kaidu (ovo poslednje predstavlja novost) idu u korist Siriji i u skladu su sa dogovorom između Vašingtona i Teherana.

Sa druge strane, stavovi Moskve i Penkinga po pitanju Sirije tj. veto na sve pređašnje pokušaje da se direktnom vojnom intervencijom uspostavi pro-zapadni režim, veto koji je predstavljao direktnu konfrontaciju sa zapadnim silama, ne predstavlja čin antizapadnog busanja niti solidarnosti sa Sirijom. Tiče se geostrateškog položaja Rusije i Kine na Mediteranu.

Rusko prisustvo na Mediteranu i na Bliskom Istoku zavisi od režima u Damasku koji poštuje verske razlike. Bilo bi nemoguće da Rusija svoje prisustvo održi bude li na vlast došlo Muslimansko bratstvo ili bilo koja druga islamistička struja vezana za ovaj pokret. Poput carice Ekaterine Velike i Putin smatra da je Sirija ključ Bliskog Istoka za Rusiju.

Istina je da Rusija nije oduvek bila u stanju da brani sopstvene interese. Zbog toga je 2005. godine odbila sirijski predlog da preuzme odgovornost za luku Tartus i 30 kilometara sirijske obale za rusku flotu u Mediteranu. Damask se nadao da će tim putem sprečiti rat koji je Vašington već imao u pripremi, a mnogo pre „arapskog proleća”. Međutim, u tom trenutku Rusija još nije imala mediteransku flotu, još od raspada SSSR-a. Rusija se u međuvremenu oporavila i obnovila pomorsku moć, te efikasno iskorišćava sirijsku luku Tartus.

Što se Kine tiče, razvoj njene trgovine iziskuje postojanje bezbednih konitentalnih ruta između njene teritorije i Mediterana. Tokom srednjeg veka, Kinezi su ustanovili „Put svile” između Ksiana, tadašnje prestonice, i Damaska. Dinastija Omeja, osnivača muslimanske vere, bila je dovoljno pametna da zaštiti ostale lokalne vere: judaizam, mandaizam i hrišćanstvo. Isto su učinili sa sa verama Dalekog Istoka proširivši svoj uticaj po centralnoj Aziji. Da bi garantovala sopstveni razvoj, Kina pokušava da obnovi „Put svile” i sa tim ciljem u vidu je osnovala Azijsku investicionu banku za infrastrukturu.

Strateška podrška Mosvke i Pekinga Damasku ne znači da će slati trupe za odbranu Sirije od džihadista. To nisu učinili do sada, niti će učiniti u budućnosti. Ta podrška samo povlači zabranu zapadnim silama da koriste svoje trupe za razbijanje Sirije.

Sa druge strane, SAD je dominantna sila na globalnom nivou jer obavezuje tok svetske trgovine uglavnom pomoskim putem i jer, uz pomoć Ujedinjenog Kraljevstva, kontroliše sigurnost okeana. Zbog toga Vašington smatra da, u cilju osiguranja sopstvenog preimućstva, neophodno je sabotirati pokušaje otvaranja kontinentalnih trgovačkih ruta. Haos u Iraku i pad Palmire onemogućuju kopnene veze ka jugu, dok haos u Ukrajini preseca kopnene veze na severu.

U sirijskom sukobu, Zapad i zalivske zemlje podržavaju Muslimansko bratstvo, dok Rusija i Kina podržavaju sekularnu sirijsku državu.

 


  1. http://www.voltairenet.org/IMG/pdf/2015_06_15_PUB-FOI-re-Syria-embed-strikes-2.pdf 

  2. http://www.express.co.uk/news/uk/595439/SAS-ISIS-fighter-Jihadis 

Source: http://www.voltairenet.org/article188391.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.