Venecuela uhapsila deset pripadnika paravojske Kolumbije

Foto: UN/telesur

Venecuelanske vlasti su uhapsile deset pripadnika kolumbijskih paravojnih formacija tokom trećeg dana od proglašenja vanrednog stanja u južnoj pokrajini Tačira.

Oružane snage Venecuele su raspoređene širom pokrajine, i duž granice sa Kolumbijom, radi uspostavljanja reda nakon što su desničarske paravojne formacije iz Kolumbije otvorile vatru na vojsku Venecuele, i ranile trojicu vojnika.

Predsednik Nikolas Maduro je naredio zatvaranje dva granična prelaza prema Kolumbiji, a juče je prebačeno dodatnih 1.500 vojnika u Tačiru.

Kolumbijske paravojne formacije operišu potpuno otvoreno unutar Kolumbije, i pomažu vlastima u borbi protiv marksističke gerile FARC, a finansiraju se proizvodnjom i trgovinom narkotika, kao i zaštitom tajkuna i njihovih poslovnih objekata u ruralnim oblastima Kolumbije.

Krajem prošle nedelje, predsednik Maduro je objavio informaciju da najmanje 30 paravojnih grupa deluju u Venecueli, i pozvao je narod da se ujedini protiv “desničarske zavere”.

Pri obraćanju naciji, objavio je i video klip, koji dovodi u vezu kolumbijsku vladu i paravojne formacije, sa desničarskom opozicijom u Venecueli, u svrhu destabilizacije socijalističke države.

Kolumbija je jedini preostali saveznik SAD u regionu, i prema podacima Amnesti Internašionala, primila je, tokom “plana Kolumbija”, američku vojnu i ekonomsku pomoć od preko 8 milijardi dolara.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.