Rusija i Iran mogu da stanu na put američkom kolonijalizmu i podeli Iraka

Joe_Biden_&_Jaap_de_Hoop_Scheffer_at_NATO_press_conference_3-10-09Izjava Džozefa Bidena, potpredsednika SAD-a, da Irak treba podeliti izazvala je burne reakcije Rusije i Irana koji su izjavili da je takav scenario neprihvatljiv. Lavrov smatra da svi narodi Iraka, uključujući sunite, šite i kurde, treba sami da odluče o budućnosti svoje zemlje.

Osim Irana i Rusije, vlasti Iraka su protestovale i kvalifikovale Bidenovu izjavu kao neodgovornu.

Ovaj potez SAD-a najbolje je okvalifikovao analista Džejms Petras u intervijuu za HispanTV u kojem navodi da je podela zemalja stara praksa kolonijalnista zarad lakšg upravljanja pokorenim narodima–nahuškati jednu etničku ili versku grupu protiv druge po principu „podeli, pa vladaj”. On naglašava da ideja o podeli Iraka na regione dolazi pre svega od Izraela, glavnog saveznika SAD-a u regionu, kojom bi se oslabila podrška borbi naroda Palestine, između ostalog. Ta podela bi takođe značila odvajanje novostvorenih regiona od prirodnih i energetskih resurasa, pre svega nafte, čime bi se ti novi regioni doveli u stanje zavisnosti.

Ipak ne treba zaboraviti da ni Rusija ni Kina nisu stavile veto na vojnu intervenciju protiv Iraka, a za uzvrat su dobili znatne koncesije za eksploataciju nafte u regionu iračkog Kurdistana. Iako se Rusija buni protiv imperijalističkog kolonijalizma, taj protest se nalazi isključivo u okvirima njenih geopolitičkih i ekonomskih interesa u regionu. Rusija je i sama učesnik kako u eksploataciji Iraka tako i u stanju u kojem se nalazi.

Source: http://www.diario-octubre.com/?p=8322

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.