Sirijska opozicija pozdravlja Putinovu inicijativu protiv terorizma

Prošlog ponedeljka, predstavnici sirijske opozicije, Snage za demokratsku promenu, Narodnog fronta za promenu i oslobođenje, Kurdske demokratske unije i zajednice Asiraca sastali su se sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim radi razgovora o planu predsednika Rusije Vladimira Putina za borbu protiv terorizma, izveštava TASS.

U saopštenju za štampu Ministarstva vanjskih poslova Rusije ističe se pohvala sirijske opozicije doprinosu ruske diplomatije za postizanje mirnog rešenja krize u Siriji putem dijaloga između sukobljenih strana, bez inostranog uplitanja i na osnovu odluka ženevskog dogovora od juna 2012. godine. Dalje se navodi da su preduzeti konkretni koraci za postizanje zajedničkog stava sirijske opozicije na konstruktivnoj osnovi sa ciljem postizanja dijaloga sa sirijskom vladom.

Lavrov je izvestio sirijsku opoziciju o planu Rusije za stvaranje široke antiterorističke koalicije koja bi obuhvatila vojske Sirije i Iraka, odrede „umerene” sirijske opozicije, kurdskih volonterskih snaga kao i glavne regionalne igrače uključene u sirijski sukob.

Ovakav stav ruske diplomatije je načelno u skladu sa politikom koju je Bašar Al Asad predlagao, tj. stvaranje široke koalicije protiv terorizma, a koju su njegovi protivnici predvođeni SAD-om i Saudijskom Arabijom odbili. Rusija u međuvremenu pokušava da osnaži svoje vojno prisustvo u Siriji stvaranjem nove baze, ali i samu Sirijsku arapsku armiju dopremom novog naoružanja. Međutim, treba uzeti u obzir izjave Lavrova nakon sastanka sa predstavnicima Saudijske Arabije da je postignut pozitivan pomak po pitanju sirijske krize, pri čemu je Saudijska Arabija ponovila svoj stav da je uklanjanje Asada jedino prihvatljivo rešenje za njih.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.strategic-culture.org/news/2015/09/01/lavrov-syrian-opposition-discuss-putin-anti-terror-initiative-russian-formin.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.