Počelo je – Amerikanci se iskrcali u Iraku, spremaju napad na Ramadi


Preko 160 američkih vojnika stiglo je iz Kuvajta u Irak brodom, a potom nastavilo ka vojnoj bazi Habanija, istočno od Ramadija, da učestvuju u operaciji napada na grad koji iračka vojska i šitske milicije ne uspevaju da osvoje već dva meseca.

Irački vojni zvaničnik rekao je za list Al Arabi al džedid: “Misija novih snaga ne tiče se obuke iračke vojske ili milicija. Očekujemo da će nam pružiti direktnu podršku u borbi da zauzmemo Ramadi.”

Dolazak američkih snaga u Habaniju dolazi posle pisanja nekih svetskih medija da nakon dva meseca intenzivnih borbi i podrške američkih vazdušnih udara, gradovi provincije al-Anbar, Ramadi i Faludža, i dalje odolevaju napadima iračke vojske i šitskih milicija.

U bazi je već smešteno na stotine pripadnika američke vojske koji obučavaju lokalne snage , ali ovo je prvi put da je borbena sila poslata u al-Anbar , navodi se u izveštaju lista.

Postoje nagoveštaji da je u pitanju samo prvi kontigent američkih snaga, i da će dolazak dodatnih trupa iz Kuvajta uslediti.

Ovo će biti prvi direktan okršaj američke vojske i Islamske Države od početka sukoba.

U međuvremu međunarodna koalicija na čelu sa SAD sprovodi preko 20 vazdušnih napada dnevno na Ramadi i druge gradove pokrajine al-Anbar, kako bi oslabila pozicije Islamske Države pre početka nove operacije zauzimanja grada.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.