Američke specijalne jedinice već u Siriji?


Šef američke vojne centralne komande navodno je obavestio odbor Senata u sredu da su Specijalne jedinice američke vojske na terenu u Siriji, i da pomažu kurdskim snagama koje se bore protiv Islamske Države.

General Lojd Ostin otkrio je odboru Senata da oružane snage SAD “pomažu YPG”, ali uglavnom u obučavanju i savetovanju, i da se “ne bave nikakvim borbenim operacijama”, izvestio je NBC.

Tokom saslušanja, Ostin je takođe rekao da će “odgovarajuće mere” biti preduzete ako istraga otkrije da su navodi o uspesima borbe protiv ID-a preuveličani.

Istraga je pokrenuta nakon što je jedan obaveštajni oficir iz centralne komande uložio žalbu u julu.

Iako je američki predsednik Barak Obama obećao da neće biti “snaga na terenu” u Siriji, američke snage su sprovele niz ciljanih operacija protiv ID-a na sirijskom tlu.

U maju su američki specijalci javno priznali učestvovanje u kopnenoj operaciju protiv ID-a u Siriji, kada su ubili Abu Sefa, visokog komandanta Islamske Države.

Međutim, prvi put smo obavešteni o operaciji američkih Specijalnih jedinica u Siriji tokom leta 2014, pri pokušaju oslobađanja američkog novinara Džejmsa Folija, koga je Islamska Država naknadno pogubila.

Dokument kompanije za “bezbednost” – Stratfor, koji je objavio Vikiliks, potvrđuje da su američke Specijalne jedinice prisutne na sirijskom tlu još od 2011. godine.

Bezbednosni analitičar iz Stratfora je rekao, nakon razgovora sa zvaničnicima Pentagona, da su zvaničnici “potvrdili da su Specijalne jedinice (iz SAD, Velike Britanije, Francuske, Jordana i Turske) već na terenu, i fokusirane na misije izviđanja i obuke snaga opozicije”.

Smatra se da nova vest može da zakomplikuje odnose SAD i Turske, koja je trenutno angažovana u sukobu sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), a čija je YPG ispostava u Siriji.

Takođe, prošlonedeljna vest o direktnom angažovanju američkih borbenih jedinica u iračkoj al-Anbar provinciji, ne doprinosi imidžu iračke vlade i iranskih milicija, među širom iračkom populacijom, uprkos tome što se vlada Iraka oslanja na američke vazdušne udare, kao i pomoć u naoružanju.

Ono što je zanimljivo je da su, nakon više dana tišine, irački zvaničnici demantovali sopstvenu izjavu o prisustvu američkih borbenih trupa u provinciji al-Anbar, a General Lojd Ostin, iako nije demantovao tvrdnje o izveštavanju odbora Senata na navedeni način, jeste tvrdnje da su Specijalne jedinice prisutne na sirijskom tlu, rekavši da se sva obuka boraca YPG-a, kao i koordinacija akcija sa njima, odvija u Zajedničkom komandnom centru snaga koalicije, u iračkom Kurdistanu.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.