Neonacistički skupovi u Britaniji sve učestaliji

Foto: Wigan Today

 
Demonstranti iz britanskih neonacističkih grupa Nacionalni front i Nevernici sa severozapada, održali su miting protiv imigracije i “islamizacije”, u centru engleskog grada Vigan.

Ovakvi mitinzi su postali česti i sve masovniji, a sem imigranata, jedina opozicija takvim skupovima su radikalni levičari.

I ovaj put je grupa Antifašisti Liverpula podržala lokalne imigrante u nameri da zaustave ovaj skup, a staklene flaše i dimne bombe su bačene na neonaciste.

Stotine policajaca i policijskih pasa je obezbeđivalo desničarski skup, i sprečilo direktan fizički sukob dve grupe, a jedno lice je uhapšeno.

“Preduzeli smo pozitivnu akciju protiv onih koji su pokušali da spreče prava na slobodu govora, ali većina ljudi je protestovala na zakonit način” izjavili su policijski zvaničnici, dodajući da je u centru Vigana sada sve mirno.

Ovo je četvrti veći skup neonacista u poslednjih par meseci koji državne i lokalne vlasti ne pokušavaju da spreče.

U julu su neonacističke pristalice izašle na ulice Londona, a njihov protest je završio kod premijerske rezidencije u Dauning stritu, dok je u martu, povodom obeležavanja dana “belog ponosa” održan marš u Mančesteru. Tada su organizatori pripremili švedski sto za pristalice, živu muziki i lutriju. U istom mesecu je održan i neonacistički skup u Njukaslu.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

One Response to Neonacistički skupovi u Britaniji sve učestaliji

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.