Prestonica Islanda bojkotuje izraelske proizvode


Gradsko veće glavnog grada Islanda, Rejkjavika, donelo je odluku da bojkotuje sve izraelske proizvode zbog nastavka izraelske okupacije Zapadne obale i državne politike aparthejda.

Grad nije objavio spisak kompanija ili proizvoda koje namerava da bojkotuju, što znači da je odluka sveobuhvatna.

Takođe je usvojena rezolucija koja podržava pravo Palestinaca na nezavisnu i suverenu državu i izraženo nezadovoljstvo i ogorčenje prema izraelskoj politici aparthejda.

Stranka koja je predložila rezoluciju, Socijal-demokratski savez, ima većinu u gradskoj skupštini, ali ne i u islandskom parlamentu, pa rezolucija važi na lokalnom a ne nacionalnom nivou, međutim, smatra se da bi u slučaju osvajanja državne vlasti istu politiku sprovela kao zvaničan stav države.

Kao odgovor na rezoluciju, portparol izraelskog ministarstva inostranih poslova Emanuel Nahšon je optužio Gradsko veće Rejkjavika za mržnju “bez ikakvog razloga i opravdanja”.

Bjork Vilhelmsdottir, predstavnica Socijaldemokratskog saveza kaže: “Verujem da grad šalje jasnu poruku da neće kupovati izraelske proizvode dok Izrael tlači ljude na osnovu njihove etničke pripadnosti i rase, i dok god postoji zid u Palestini. “

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.