Modifikovani kvasac proizvodi THC


Kvasac ima novu, sve važniju ulogu, u društvu: služi kao terapeutska fabrika lekova.

Prošlog meseca, naučnici su objavili da su genetski modifikovali kvasac da proizvodi anelgetik – hidrokodon, a pre toga su iz modifikovanog kvasca izvlačili lek protiv malarije – artemisinin.

Ohrabreni rezultatima, naučnici su modifikovali kvasac da stvara THC, tetrahidrokanabinol koji se smatra anti-kancerogenim i čija se ekstrakcija, do sada, vršila isključivo iz kanabisa.

Biohemičari sa Tehničkog univerziteta u Dortmundu, tvrde da modifikovani soj kvasca može da proizvede veoma male količine THC-a, kao i da kvasac moraju da hrane kanabigerolnom kiselinom, koja je prekursorna molekula THC-a.

Tim je objavio svoj rad u časopisu “Biotechnology Letters”.

Marihuana je prepuna molekularnih jedinjenja koja fasciniraju naučnike. Sintetički THC je već dostupan u obliku pilule i koristi se za ublažavanje mučnine kod pacijenata izloženim hemoterapiji, kao i da stimuliše apetit kod osoba sa HIV-om ili drugih infekcija. Takođe je dokazano da Kanabidiol, jedinjenje koje nije psihoaktivno, smanje učestalost napada kod epileptičara.

Fabrike kvasca mogu pomoći da povećaju proizvodnju ovih hemikalija za terapije i za istraživanje.

Ipak, u ovom trenutku, biljka marihuane je daleko efikasnija od kvasca, jer moderni sojevi marihuane sadrže daleko veći procenat THC-a, ali s obzirom na brzinu kojom istraživanje genetski modifikovanog kvasca napreduje, neće se dugo čekati na još značajnije rezultate.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.