SAD nastavlja sa slanjem borbenih trupa u Irak

Foto: AFP

 
Nakon vesti o angažovanju američkih specijalnih jedinica u radu sa kurdskim YPG-em u Siriji, izvestili smo i o dolasku američkih borbenih trupa u Iračku bazu Habaniju, gde bi trebalo da asistiraju iračkim trupama u borbi za Ramadi.

Najnoviji izveštaji sa terena potvrđuju naše pretpostavke da se radi tek o prvom kontigentu američke vojske, a nove trupe i dalje pristižu u Irak.

Ove subote, jedan deo novih američkih borbenih trupa je stigao u vojni kamp u severnom Iraku, gde se pripremaju za napad na grad Mosul, koji je u rukama Islamske Države, izjavio je član bezbednosnog i odbrambenog odbora iračkog parlamenta.

Najef Al-Shamari rekao je da je oko 90 vojnika stiglo u bazu Makhmur, blizu kurdske prestonice Irbila, a navodno će “iračka vlada i gradsko veće Mosula (u izgnanstvu) odlučiti da li će se amerikanci priključiti operaciji osvajanja Mosula.”

Nakon uspeha u održavanju medijske tišine povodom angažovanja borbenih trupa u Iraku i Siriji, Pentagon je negirao i ovaj izveštaj: “Kao što smo već rekli, američki vojnici nisu u borbenoj misiji u Iraku, već su tu da obučavaju, savetuju i pomažu misije”, izjavio je portparol.

Ono što upada u oko je da, ovaj put, ipak nisu negirali dolazak borbenih trupa u bazu Makhmur, već njihovu ulogu na terenu.

Međutim, Shamari je rekao agenciji Anadolu da će američkim borbenim trupama “upravljati operativne jedinice iračke, kao i kurdistanske regionalne vlade, i komanda koalicionih snaga.”

Mosul, drugi irački grad po veličini, ima oko 2 miliona stanovnika, a pao je u ruke Islamske Države u junu prošle godine bez ispaljenog metka. Naime, iračka vlada je u, predominantno sunitskom gradu, doživljavana kao okupaciona snaga, a nakon njenog povlačenja na glavnom gradskom trgu su okačene zastave Sadama Huseina i Izata al-Durija.

U centralnoj banci Mosula, iračke vlasti su u panici ostavile oko 425 miliona dolara, i zlatne poluge u vrednosti od oko milijardu dolara, a u vojnoj bazi dovoljnu količinu američkog oružja da snabde 1/5 iračke vojske.

Amerikanci su, čini se, primorani da vojno interveniše, jer ni pored obuke iračkih i kurdskih snaga i njihovog snabdevanja sa najmodernijim naoružanjem, kao i pomoći od strane vazdušnih udara međunarodne koalicije, praktično nikakav napredak na terenu nije ostvaren.

Na pokušaj da se povrati Mosul nećemo čekati dugo, s obzirom da su šitske milicije, iračka vojska i kurdske snage već opkolile grad, a američka taktika dovođenja borbenih trupa u manjim brojevima ispostavlja se kao uspešna, jer ne podiže medijsku prašinu i ne podstiče priče o novoj invaziji.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.