O državnom udaru u Burkini Faso


Uveče 17. septembra, nepunih mesec dana pred izbore organizovane od strane tranzicione vlade, desio se državni udar u Burkini Faso.

Kao vođa pučista izdvaja se general Žilber Dijendere. On je 17. septembra uveče nominovan za predsednika CND-a (Nacionalnog saveta za demokratiju), koji je sastavljen od ljudi iz RSP-a (predesdničke garde) i koji su 16. septembra popodne upali na sastanak ministara u predsedničkom kabinetu i kidnapovali, između ostalih, predsednika trazicione vlade Mišela Kafanda i prvog ministra Isaka Zidu, pri čemu su najavili ostavke ove dvojice kao i raspuštanje čitave vlade.

General Žilber Dijendere, desna ruka bivšeg predsednika Bleza Kompaorea, kategorički negira svaku vezu sa Kompaoreom i tvrdi da su se oni odlučili na ovaj potez zbog «teške predizborne nesigurnosti u zemlji izazvane merama isključenja» aludirajući na zabranu učestvovanja na izborima svih onih koji su podržavali Kompaoreov projekat o promeni ustava. On tada između ostalog obećava izbore, ali ne daje pri tom nikakve vremenske okvire za održanje istih.

U zemlji je u četvrtak 17. septembra zavladao popriličan haos. Predsednik Nacionalnog saveta za tranziciju (koji je Dijendere raspustio), Šerif Si proglasio se za šefa države dok se Kafando ne oslobodi. Na sceni smo imali, dakle, dva predsednika.

Glavni politički lideri su pozvali narod na građansku neposlušnost. Narod se pak spontano organizovao u proteste u raznim gradovima bez obzira na zabrane postavljene od strane RSP-a koji je koristio bojevu municiju, te je prvih dva dana bilo najmanje 6 mrtvih i 60 ranjenih. Jedna grupa demonstranata je zapalila Dijendereovu kuću, dok je druga demolirala kuću u izgradnji sadašnjeg predsednika Kompaoreove stranke CDP (Kongres za demokratiju i napredak), Edija Komboiga.

Afrička Unija je osudila ovaj državni udar. Predsednica komisije Afričke Unije Nkosazana Dlamini-Zuma je oštro osudila ovaj čin i počinioce je nazvala teroristima. Burkina Faso je  suspendovana iz afričke unije, a predsednici Senegala i Benina, Maki Sal i Boni Jaji su odmah u petak 18og septembra, otišli u Burkinu da organizuju pregovore između pučista i opozicije.

U subotu uveče su najavili dobre vesti, to jest povratak tranzicione vlade sa Mišelom Kafandom na čelu. U nedelju ujutru narod koji podržava tranzicionu vladu okupio se ispred hotela Laiko gde su održavani pregovori da daju do znanja dvojici predsednika koji predvode pregovore da nemaju puno poverenje u njih s obzirom da su i oni sami imperijalistički pijuni i da im kažu da postoje tačke koje nisu podložne pregovoru.

RSP ih je brutalno razjurila i tog momenta se pojavljuju i Kompaoreove pristalice koje su vandalizovale ulaz u hotel, napali novinare… U nedelju uveče situacija se smiruje i najavljuje se povratak tranzicione vlade.

Vašington i Pariz su takođe osudili državni udar u Burkini Faso. No zanimljivo je konstatovati da je Fransoa Oland, koji je upotrebio francuske trupe stacionirane u Burkini da spase Kompaorea, izjavio da se ovaj put francuski vojnici neće mešati u interna politička zbivanja zemlje.

U ponedeljak 21og septembra svi mediji su brujali o pozitivnom ishodu pregovora, i svi kao razlog za radost pominju povratak tranzicione vlade sa Kafandom na čelu. No šta sve ti pregovori podrazumevaju i dali su zaista pozitivni ?

RFI nam prenosi glavne tačke pregovora, koje podrazumevaju oslobađanje svih ličnosti kidnapovanih 17. septembra od strane RSP-a, povratak na vlast tranzicione vlade sa Kafandom na čelu, ali i povlačenje svih vojnih lica iz vlade. Ova tačka se prevashodno tiče prvog ministra Zide.

Pisali smo ranije o pokušajima međunarodne zajednice da spreče Zidu da zauzme mesto predsednika i o suptilno orkestriranoj igri opozicije i vojske da on ipak u toj vladi uživa visok stepen odgovornosti na mestu prvog ministra.

Kao treća tačka navodi se organizovanje izbora za 22. novembar umesto 11. oktobra kako je prevashodno bilo planirano. I tu se navodi između ostalog da se aktivnosti tranzicione vlade limitiraju na organizovanje izbora i uspostavljanje političkog dogovora.

Četvrta tačka omogućava licima kojima je bilo zabranjeno učestvovanje na izborima zbog podrške koju su dali Kompaoreovom projektu o menjanju ustava da se ipak kandiduju. I naravno predviđa se amnestija pučista, a odluka o tome dali će se RSP raspustiti ili ne ostavlja se predsedniku koji će biti izabran 22. novembra.

Dakle, sve u svemu možemo zaključiti da su rezultati pregovora daleko od pozitivnog. Tranziciona vlada se vraća samo formalno, oni sada više nemaju nikakva politička ovlašćenja, Zida će po svemu sudeći biti skinut sa svoje funkcije prvog ministra, a Kompaoreovi kriminalci su dobili odrešene ruke da ponovo manipulišu izborima.

O narodnoj revoluciji Burkine Faso koja je krajem prošle godine skinula sa vlasti francusku marionetu Bleza Kompaorea nakon gotovo tri decenije vladavine, smo takođe pisali ranije, pa nećemo ovde ponavljati značaj ove revolucije i kolosalnog plana njenih aktera koji su se hrabro bacili na posao.

Jedan od planova tranzicione vlade bilo je otkrivanje i suđenje odgovornima za smrt Tomasa Sankare. Pojedini izvori navode rezultate autopsije Tomasa Sankare, koji su trebali biti obelodanjeni 17og septembra kao moguć razlog za državni udar baš tad, jer je Dijendere kao desna ruka Bleza Kompaorea morao biti umešan u ubistvo.

Drugi navode najavu datu od strane tranzicione vlade u ponedeljak, 14. septembra o raspuštanju RSP-a. Mi prema inertnosti Francuske vlade i međunarodne zajednice u ovom udaru, kao i rezultatima pregovora možemo zaključiti da se Burkina Faso na žalost neće tako lako iščupati iz neokolonijalnih kandži.

Izvori :

http://www.jeuneafrique.com/265387/politique/coup-detat-burkina-faso-savoir-jour-general-diendere-a-pris-pouvoir/
http://www.lemonde.fr/afrique/article/2015/09/17/burkina-les-putschistes-annoncent-la-demission-du-president-et-la-dissolution-du-gouvernement_4760561_3212.html
http://www.jeuneafrique.com/265324/politique/burkina-resultats-de-lenquete-lassassinat-de-thomas-sankara-devaient-etre-devoiles-17-septembre/
http://www.lefaso.net/
http://burkina24.com/2015/09/19/burkina-yayi-boni-annonce-un-retour-de-la-transition-avec-michel-kafando-a-la-tete/
https://www.washingtonpost.com/world/africa/violence-erupts-at-burkina-faso-hotel-where-mediators-gather/2015/09/20/4e206a2a-5f89-11e5-8475-781cc9851652_story.html
http://www.rfi.fr/afrique/20150920-burkina-faso-ouagadougou-macky-sall-diendere-balai-citoyen-transition-cedeao
http://www.lemonde.fr/afrique/article/2015/09/21/burkina-une-mediation-qui-fait-la-part-belle-aux-putschistes_4765570_3212.html

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.