Oliver Stoun: Nije Islamska Država najveća pretnja nego SAD

“Mi destabilizujemo čitav region, stvaramo haos. I onda krivimo Islamsku Državu za haos koji smo stvorili”, izjavio je poznati režiser za list “Middle East Eye”.

Autor poznatih filmova, kao što su: “JFK,” “Wall Street,” i “Rođen 4. jula”, dao je, zajedno sa Piterom Kuznikom izjavu za list koji se bavi blisko-istočnim dešavanjima, u kojoj navodi da su SAD najveća pretnja po mir u svetu.

“Kada sam izučavao materijal za seriju “Untold History”, zaprepastila me je istorija našeg angažovanja na Bliskom istoku”, rekao je Stoun, i dodao da “američka izuzetnost mora biti eliminisana iz naših nastavnih programa. Nismo mi pod pretnjom. Mi smo pretnja.”

Prema Stounu, destabilizujuća uloga američke vlade zapravo seže mnogo dalje od iračke i sirijske krize. Njegov nova serija ukazuje na trenutke američkog upada u region još davnih 1930-ih godina i prati američko angažovanje na Bliskom Istoku od  iranskog državnog udara pod okriljem CIA-e 1953. godine, preko podrške talibanima u borbi protiv Sovjetskog Saveza 1980, i Bušove invaziju Iraka 1990. godine, do današnje krize u Siriji.

Stoun tvrdi da Amerikanci žive u “balonu” i da ih školski sistem, političari i mediji “hrane” neistinama, i informacijama koje prikazuje SAD kao svetionik stabilnosti i dobra u svetu. Režiser tvrdi da želi da se suprotstavi “edukacijskom zločinu” i obmanjivanju američkih učenika i studenata.

“The Untold History of the United States “, je dokumentarna serija iz 10 nastavaka, a objavljena je i istoimena knjiga od 750 strana, koja nudi Amerikancima alternativnu perspektivu o američkoj istoriji od Drugog svetskog rata do danas.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.