Saudijska Arabija prihvata rusku pomoć u Siriji

Foto: Reuters

 
Prema navodima Blumberga, predlog ruskog predsednika Putina, koji je Rusija saopštila amerikancima, poziva na “paralelne” zajedničke vojne akcije SAD i Rusije protiv Islamske Države, kao i mirnu, postepenu, političku tranziciju i silazak Asada sa vlasti, što je glavni američki zahtev.

O tom predlogu će se amerikanci izjasniti u ponedeljak 28. septembra, nakon sastanka sa ruskim predsednikom u Njujorku.

“Rusija se nada da će zdrav razum prevladati i Obama prihvatiti ispruženu ruku Putina”, rekla je Elena Suponina, savetnica Kremlja.

SAD su spremne na razgovar o koordinaciji vadušnih udara sa ruskim avionima, ali Amerika i njeni saveznici čekaju “konkretan predlog” Moskve u ponedeljak, koji neće uključivati permanentni ostanak na vlasti Bašara al-Asada, izjavili su anonimni zvaničnici.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je otputovao u Moskvu na razgovore sa Putinom ove nedelje, a nakon njega i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a šta je dogovoreno među trojicom lidera nije poznato široj javnosti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je već izjavila da želi da uključi Asada u pregovore, kao i da sarađuje sa Rusijom po pitanju borbe protiv ID-a.

Međutim, ono što je najzanimljivije je to što je Saudijska Arabija, takođe, spremna da prihvati vojni savez sa Rusijom pod uslovom da se ugovori Asadov, postepeni, silazak sa vlasti.

“Vojno učešće Rusije u Siriji će pomoći da se stabilizuje region i pobedi Islamska Država”, rekao je saudijski general Anuar Eški, koji vodi Bliskoistočni centar za strateške i pravne studije u Džedi, i dodao da “sirijska opozicija treba da “pruži ruku Rusiji”.

Vazdušni udari međunarodne koalicije na čelu sa SAD, pomogli su da Islamska Država ostane bez oko 30 odsto nekadašnje teritorije, ali je ta grupa i dalje jaka u zapadnom Iraku i istočnoj Siriji.

Na pomolu je, ipak, dogovor svih sila uključenih u sukob protiv ID-a, kao i političko rešenje koje neće izostaviti interes ni jedne strane.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.