Arapski hrišćani zatvorili škole, prete zatvaranjem crkava

Foto: Musa al-Shaer/AFP

Arapski hrišćani u Palestini su zapretili da će zatvoriti svoje crkve u znak protesta zbog rezanja budžeta koji Izrael izdvaja za manjinske verske zajednice.

Mnoge  verske škole su već ugašene kao rezultat njihove nemogućnosti da nastave pružanje svojih obrazovnih usluga.

Savetnik Biskupa Svete Zemlje, Vadi Abu Nasar, rekao je za Kuds Press da okupacione vlasti nastavljaju da odlažu rešavanje problema hrišćanskih škola, i da su “samo dali obećanja da će obezbediti pomoć za rešavanje dela finansijske krize, ali nisu ponudili nikakvo istinsko rešenje za okončanje krize.”

Kriza je u toku mesec dana, što je dovelo do zatvaranja 47 škola koje podučavaju oko 33.000 palestinskih studenata iz različitih gradova i sela širom okupiranih teritorija.

Abu Nasar je opisao izraelska obećanja kao “prazna”, napominjući da je kriza počela pre nekoliko godina i nedavno eskalirala nakon odluke izraelskih vlasti da smanje budžet dodeljen od strane izraelskog Ministarstva prosvete od 57 odsto na 27 odsto.

On je naglasio da su ove škole priznate od strane izraelskog Ministarstva prosvete, ali da ih Ministarstvo tretira kao “nezvanične entitete”, zbog čega ne dobijaju puno državno finansiranje.

“Rukovodstvo školskih zajednica odbija da nadoknadi nedostatak [sredstava] od roditelja, a škole nisu u stanju da se same finansiraju”, dodao je on, ističući da jevrejska zajednica i jevrejske verske škole imaju sličan status širom ​​palestinskih teritorija ali svejedno su 100 odsto finansirane od strane države.

“Zašto su jevrejski učenici koji studiraju u ovim školama na budžetu, dok arapski učenici ne primaju istu sredstva?”, pitao je on.

 

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.