Najnoviji izveštaj sa iračkog fronta – 30.9.2015

Faludža pod bombama

 
Dok su velike svetske sile, na samitu UN-a, dogovarale budućnost Sirije, kampanja vazdušnih udara međunarodne koalicije i iračkih snaga, kao i kopnene ofanzive ne jenjavaju.

U ovomesečnim vazdušnima napadima na Mosul, Ramadi i Faludžu, ubijeno preko 100 civila, uglavnom žena i dece, što, čini se, postaje uobičajena praksa imperijalističke koalicije, koja, ohrabrena medijskom tišinom, ne nalazi za shodno ni da prokomentariše svoje akcije.

U vazdušnim napadima na Mosul, tokom ovog meseca, poginulo je oko 70 civila, dok je oko 30 izgubilo život u provinciji al-Anbar.

Prema izveštaju američkog Ministarstva odbrane, do 22. septembra, međunarodna koalicija je izvršila ukupno 7.002 vazdušnih udara (4,444 u Iraku/2.558 u Siriji), od čega su SAD odgovorne za 5.461, a ostale članice koalicije za 1.541.

Američke borbene snage nastavljaju da pristižu u Irak u manjim brojevima. Jedan deo je smešten u vojnoj bazi al-Habanija, blizu grada Ramadi, dok je drugi deo stacioniran u iračkom Kurdistanu, odakle će predvoditi kopnenu ofanzivu na grad Mosul.

U istočnom delu Faludže, 27. septembra, bombaš samoubica je džipom punim eksploziva uspeo da se probije do utvrđenih pozicija iračke vojske i nanese im nove gubitke. Smatra se da je oko 14 iračkih vojnika stradalo, a broj ranjenih nije objavljen.

Bitka za Faludžu i Ramadi ulazi već u 3. mesec, a iračke snage i iranske milicije se suočavaju sa potpunim debaklom. Ni uz pomoć ogromnog broja vazdušnih udara koalicije, iračke snage ne uspevaju da osvoje značajnu teritoriju, a tokom prošlog meseca su uspeli i da izgube grad Baji, kao i jednu od najvećih rafinerija nafte u blizini.

Sve veći broj iračkih i kurdskih snaga napušta borbu protiv Islamske Države i pridružuje se talasu izbeglica na putu ka Evropi, a svedočenja nekih od njih, koji tvrde da ne žele više da ratuju za korumpirane političare i buržoasku vladu, smo preneli ranije.

Takva situacija na terenu ne ostavlja Zapadnim silama drugu opciju, sem da se i sami angažuju na kopnu, što je i glavni razlog zašto sve veći broj američkih trupa pristiže u Irak, kao i dodatno angažovanje nemačke vojske u Kurdistanu.

Princip.info je, za sada, jedini portal na svetu koji objavljuje fotografije zločina imperijalizma, a tu praksu ćemo i dalje nastaviti, jer ove slike svi treba da vide.

 

Ramadi

Ramadi

Al-Rutba

Al-Rutba

Faludža

Faludža

Faludža

Faludža

Al-Rutba

Mosul

Mosul

Mosul

Mosul

Mosul

 

 

One Response to Najnoviji izveštaj sa iračkog fronta – 30.9.2015

  1. Ali 01/10/2015 at 11:33 am

    Ma o kakvom debaklu pričate? Jedini debakl je stanje iračkih vojnih snaga nakon američkog usavršavanja. I kad bi izgubili doslovno sve što su ove godine osvojili. Bajdži nije cijeli izgubljen, pogotovo ne rafinerija nego se vode bitke oko sjevernih i zapadnih predgrađa. Da pripomažu Barzanijevi malo više, možda bi bilo drugačije iako čujem da ponešto i osvajaju zadnjih dana. Ramadi je postao jedan veliki kotao i što se mene tiče, može takvo stanje biti i još nekoliko mjeseci. Faludža je malo teži teret, ali ne čujem o nikakvom većem napretku ni jednih ni drugih. Iako je znakovito da nekakvi marševi na Bagdad su sve više stvar prošlosti. A bombaških napada i poneki uleti spavača će ostati za budućnost. A o samim milicijama. Imaju oni i oružja i ljudi, ali najbolji ljudi će ostati na svojim područjima utjecaja, neće oni u masovnom obimu dolaziti osvajati sunitske krajeve. Dakle, kako god okrenete bit će još dužeg ratnog umaranja.

    Reply

Ostavite komentar