Najnoviji izveštaj sa iračkog fronta – 30.9.2015

Faludža pod bombama

 
Dok su velike svetske sile, na samitu UN-a, dogovarale budućnost Sirije, kampanja vazdušnih udara međunarodne koalicije i iračkih snaga, kao i kopnene ofanzive ne jenjavaju.

U ovomesečnim vazdušnima napadima na Mosul, Ramadi i Faludžu, ubijeno preko 100 civila, uglavnom žena i dece, što, čini se, postaje uobičajena praksa imperijalističke koalicije, koja, ohrabrena medijskom tišinom, ne nalazi za shodno ni da prokomentariše svoje akcije.

U vazdušnim napadima na Mosul, tokom ovog meseca, poginulo je oko 70 civila, dok je oko 30 izgubilo život u provinciji al-Anbar.

Prema izveštaju američkog Ministarstva odbrane, do 22. septembra, međunarodna koalicija je izvršila ukupno 7.002 vazdušnih udara (4,444 u Iraku/2.558 u Siriji), od čega su SAD odgovorne za 5.461, a ostale članice koalicije za 1.541.

Američke borbene snage nastavljaju da pristižu u Irak u manjim brojevima. Jedan deo je smešten u vojnoj bazi al-Habanija, blizu grada Ramadi, dok je drugi deo stacioniran u iračkom Kurdistanu, odakle će predvoditi kopnenu ofanzivu na grad Mosul.

U istočnom delu Faludže, 27. septembra, bombaš samoubica je džipom punim eksploziva uspeo da se probije do utvrđenih pozicija iračke vojske i nanese im nove gubitke. Smatra se da je oko 14 iračkih vojnika stradalo, a broj ranjenih nije objavljen.

Bitka za Faludžu i Ramadi ulazi već u 3. mesec, a iračke snage i iranske milicije se suočavaju sa potpunim debaklom. Ni uz pomoć ogromnog broja vazdušnih udara koalicije, iračke snage ne uspevaju da osvoje značajnu teritoriju, a tokom prošlog meseca su uspeli i da izgube grad Baji, kao i jednu od najvećih rafinerija nafte u blizini.

Sve veći broj iračkih i kurdskih snaga napušta borbu protiv Islamske Države i pridružuje se talasu izbeglica na putu ka Evropi, a svedočenja nekih od njih, koji tvrde da ne žele više da ratuju za korumpirane političare i buržoasku vladu, smo preneli ranije.

Takva situacija na terenu ne ostavlja Zapadnim silama drugu opciju, sem da se i sami angažuju na kopnu, što je i glavni razlog zašto sve veći broj američkih trupa pristiže u Irak, kao i dodatno angažovanje nemačke vojske u Kurdistanu.

Princip.info je, za sada, jedini portal na svetu koji objavljuje fotografije zločina imperijalizma, a tu praksu ćemo i dalje nastaviti, jer ove slike svi treba da vide.

 

Ramadi

Ramadi

Al-Rutba

Al-Rutba

Faludža

Faludža

Faludža

Faludža

Al-Rutba

Mosul

Mosul

Mosul

Mosul

Mosul

 

 

One Response to Najnoviji izveštaj sa iračkog fronta – 30.9.2015

  1. Ali 01/10/2015 at 11:33 am

    Ma o kakvom debaklu pričate? Jedini debakl je stanje iračkih vojnih snaga nakon američkog usavršavanja. I kad bi izgubili doslovno sve što su ove godine osvojili. Bajdži nije cijeli izgubljen, pogotovo ne rafinerija nego se vode bitke oko sjevernih i zapadnih predgrađa. Da pripomažu Barzanijevi malo više, možda bi bilo drugačije iako čujem da ponešto i osvajaju zadnjih dana. Ramadi je postao jedan veliki kotao i što se mene tiče, može takvo stanje biti i još nekoliko mjeseci. Faludža je malo teži teret, ali ne čujem o nikakvom većem napretku ni jednih ni drugih. Iako je znakovito da nekakvi marševi na Bagdad su sve više stvar prošlosti. A bombaških napada i poneki uleti spavača će ostati za budućnost. A o samim milicijama. Imaju oni i oružja i ljudi, ali najbolji ljudi će ostati na svojim područjima utjecaja, neće oni u masovnom obimu dolaziti osvajati sunitske krajeve. Dakle, kako god okrenete bit će još dužeg ratnog umaranja.

    Reply

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.