Nikolas Maduro u Harlemu dočekan kao heroj

Foto: Roque Planas/Huffpost

 
Kada se Fidel Kastro prvi put obratio Ujedinjenim Nacijama 1960. u Njujorku, umesto da odsedne u nekom od luksuznih hotela na Menhetnu, izabrao je da se, sa celokukopnom kubanskom delegacijom, smesti u jeftini hotel Tereza u Harlemu.

Stanovnici Harlema, većinom afroamerikanci, tada su se okupili u desetinama hiljada ispred hotela, i skandirali “Fidel, Fidel”, a kubanska delegacija je, pri svakom narednom samitu UN-a u Njujorku, nastavila da održava tradiciju odsedanja u Harlemu. Kastro se tada sastao sa Malkolm Eksom i pesnikom Langston Hjuzom.

Lideri, nove, socijalističke Venecuele, nastavili su kubansku tradiciju, negujući ekonomske veze sa Harlemom, pa venecuelanska državna naftna kompanija snabdeva 75.000 ljudi u Harlemu besplatnim grejanjem.

Prilikom ovonedeljnog samita UN-a u Njujorku, predsednik Nikolas Maduro je dočekan kao heroj u Harlemu – gde su okupljeni skandirali “Živeo Čavez!” i “Živela Venecuela!”.

Predsednik Maduro je potom održao govor u narodnom pozorištu, u Harlemu, gde je napao ekonomsku politiku SAD, i naveo evropski kolonijalizam i neoliberalizam kao temelj rasizma u Americi.

“Mi smo patili sa vama tokom rasnih nemira u Fergusonu”, rekao je Maduro okupljenima. “Boli nas kada vidimo da stara struktura rasizma nastavlja da progoni naše populacije kao duh.”

Crni intelektualci, aktivisti i politički lideri, hvalili su levičarsku vladu Venecuele i njenu politiku obrazovanja i zdravstva, i izjavili da “u ličnosti Nikolasa Madura, predsednika Venecuele, imamo izuzetnog lidera”, aludirajući na to da se većina afro-amerikanaca ne identifikuje sa politikom SAD.

“Moramo da izgradimo nove ekonomske modele koji favorizuju radnike, a ne kapital”, rekao je Maduro i nastavio: “Ovo više nije nacionalni već globalni projekat, a zadatak je da se izgradi socijalizam. To je univerzalni izazov. Nadajmo se da, uz božiji blagoslov, još za naših života možemo dočekati ostvarenje te misije. Moramo pobediti diktaturu kapitala.”

Nakon obraćanja građanima Harlema, Maduro je novinarima izjavio da ako mora da bira između društva elita raznih zemalja i naroda “radije bih bio u Harlemu.”

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.