Islamska Država gađa Izrael – izraelska vojska gađa Hamas

Ponovni napadi na Gazu. Foto: Reuters

Izraelski borbeni avioni sprovode vazdušne napade na Gazu protiv, kako kažu, ciljeva Hamasa, kao odgovor na rakete ispaljene na izraelsku teritoriju, uprkos činjenici da je odgovornost za raketne napade preuzela Islamska Država.

Izrael svejedno smatra Hamas odgovornim za napad, jer je preduzet sa teritorije Gaze u kojoj Hamas drži vlast, i sproveo je četiri vazdušna udara avionima tipa F-16, a svedoci kažu i da dronovi nadleću vazdušni prostor Gaze.

Prema izveštajima lokalnih medija, bombardovan je kamp za obuku vojnog krila Hamasa, organizacije poznate kao Al-Kasam brigade, ali ljudskih žrtava nije bilo.

Ova vest pristiže u trenutku eskalacije nasilja u Jerusalimu i Zapadnoj obali nakon što je izraelska vojska okupirala džamiju Al-Aksa, muslimanski sveti hram u istočnom Jerusalimu.

Izraelska vojska tvrdi da su dve rakete ispaljene iz Gaze u Izrael u nedelju uveče, međutim jedna je eksplodirala na teritoriji Gaze, dok je druga pala na Eškol, a žrtava, niti značajnog oštećenja nije bilo.

Organizacija – Omar brigade, koja se smatra ogrankom Islamske Države, preuzela je odgovornost za raketni napad, ali Izrael je saopštio da će smatrati Hamas odgovornim za bilo kakve napade sa teritorije Gaze.

Kritičari kažu da bi po toj logici, Hamas trebao smatrati Likud odgovoran za sve napade jevrejskih doseljenika i policije na Zapadnoj obali, i izvršiti napade na izraelsku vojsku.

Prošle godine, Izrael je, u napadima na pojas Gaze, ubio preko 2.500 ljudi, uglavnom civila, i uništio na desetine hiljada zgrada.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.