Islamska Država napala saudijske trupe u Jemenu

Foto: AP

 

Islamska Država je objavila da stoji iza jučerašnjih smrtonosnih napada na zgradu vlade Jemena i pripadnike međunarodne koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Najmanje 15 vojnika arapske koalicije i njenih jemenskih saveznika je izgubilo život u nekoliko napada Islamske Države na ciljeve u Adenu, zvanična novinska agencija Ujedinjenih Arapskih Emirata (VAM) je objavila.

U onlajn saopštenju pripadnika ID-a se navodi da su četiri samubilačka napada uništila vojne ciljeve.

Islamska Država je izjavila da su dva napada bila usmerene na glavni štab vlade Jemena u Al-Kasr hotelu.

Hotel je napadnut kamionima natovarenim eksplozivom, a izvršioci su identifikovani kao Abu Saad al-Adani i Abu Muhamed al-Sahli.

Jemenski premijer Halid Bahah, koji je uspeo da preživi napad na Al-Kasr hotel, napisao na svojoj Fajsbuk stranici da su napadi takođe izvršeni i raketama, od kojih su dve pogodile hotel, dok su ostale promašile metu.

Islamska Država je objavila da je treći bombaš samoubica, Aus al Adani, uspeo da se probije oklopnim vozilom natovarenim eksplozivom do sedišta “Centralne komande koalicionih i Saudijskih snaga, ubivši na desetine.”

U međuvremenu, Abu Hamza al-Sanaani je razneo vojni položaj vojske Ujedinjenih Arapskih Emirata, pomoću drugog oklopnog vozilo, izjavila je ID.

Pripadnici ID-a su, do sada, gađali samo religijske ciljeve u Saudijskoj Arabiji, a ovo je prvi veći napad na saudijske vojne trupe, kao i na njihove arapske saveznike.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.