Irak bi mogao da zatraži ruske vojne udare protiv ID-a

 

080216_3-14_graduationPredsednik iračkog parlamentarnog Komiteta za bezbednost i odbranu, Hakim Al Zamili,  izjavio je da bi ova zemlja mogla uskoro da zatraži vazdušne udare protiv Islamske Države, prenosi kineska agencija Ksinhua. Da li će do ovog zahteva doći zavisi od uspeha ruske intervencije u Siriji.

Prema rečima Al Zamilija, Irak bi želeo da Rusija uzme veću ulogu u borbi protiv ID-a od SAD-a budući da vazdušni udari NATO-a nisu bili efikasni.

Usled povećanja rizika od ID-a, Zajednička operativna komanda Iraka je potpisala dogovor sa Rusijom, Iranom i Sirijom radi uspostavljanja bezbednosnog i obaveštajnog centra. Al Zamili je rekao da će se ovaj centar pretvoriti u zajedničku komandu koja će voditi borbe protiv ID-a.

Irački premijer Hajder Al Abadi je poručio da će podržati ruske vazdušne napade na ID bude li to odobrila iračka vlada.

Sa svoje strane, Rusija je izjavila da razmatra proširenje vazdušnih napada van Siriji i da ih prenese u Irak ako za to Bagdad bude podneo zahtev.

Povodom ovih izjava kako Iraka tako i Rusije, oglasila se negodovanjem i SAD argumentujući da bi rusko učešće umanjilo efikasnost borbe Međunarodne koalicije protiv ID-a, ali i nemogućnost saradnje sa Rusima usled nedostatka koordinacije. Važno je istaći da je Rusija povodom akcije u  Siriji zatražila međusobnu koordinaciju sa Turskom i SAD-om. Ovi argumenti SAD-a su neubedljivi koliko i „pritisak” na Irak koji žele da izvrše.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.strategic-culture.org/news/2015/10/08/iraq-may-ask-for-russian-air-strikes-on-is-soon.html http://www.librered.net/?p=40805

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.