Postoji li prećutni dogovor Rusije i Zapada povodom ruske intervencije?

Foto: EPA/Kerim Okten

Moskva je juče izjavila da je spremna da uspostavi kontakt sa sirijskom pro-zapadnom opozicijom i pronađe političko rešenje za sirijsku krizu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije kaže da želi da obavesti svoje nove partnere koji su u “stalnom kontaktu sa Slobodnom Sirijskom Vojskom (FSA) o spremnosti ruske strane da uspostavi kontakt sa rukovodstvom ove strukture.”

Ono što čudi i, u najmanju ruku, budi znatiželju, je činjenica da je Moskva već ostvarila direktan kontakt sa rukovodstvom sirijske opozicije, pa nije jasno otkud sada taj, javni, poziv na medijaciju Zapada u kontaktu ruske strane i FSA.

Najviše rukovodstvo sirijske opozicije ugošćeno je u Moskvi, od 13. – 16. avgusta, a nakon višednevnih razgovora sa predsednikom Putinom i ministrom vanjskih poslova Lavrovom, vođa sirijske opozicije Halid Hodža je izjavio da se “rusko rukovodstvo neće držati Bašara al-Asada po svaku cenu”.

Nedelju dana kasnije, Sergej Lavrov se našao sa istim tim rukovodstvom sirijske opozicije na razgovorima u Kairu.

Međutim, ono što bi iz novinarske perspektive trebalo biti interesantno je aktuelni medijski rat Rusije i SAD, koji nema potporu u dešavanjima na terenu.

Danima čitamo o, navodnoj, ruskoj samoinicijativi i samostalnim operacijama u Siriji (koje Rusija, navodno, mnogo efikasnije sprovodi od Amerikanaca), kao i o raznim kritikama ruske ofanzive od strane SAD, Turske, Saudijske Arabije itd…

Jedini je problem što, svetska diplomatija ne funkcioniše na taj način, a na svako ugrožavanje imperijalističkih interesa, te iste imperijalističke sile odgovaraju adekvatnim merama, bilo finansijskim ili vojnim operacijama.

Osim što, u ovom slučaju, nisu i ne reaguju, uprkos nekim javnim istupima protiv ruske vojne intervencije.

Podsetićemo ipak na neke bitne činjenice, kao što su: stidljivi pristanak Saudijske Arabije na rusko angažovanje u Siriji, nemački poziv na saradnju sa Rusijom, prihvatanje ruskog pristupa međunarodnoj koaliciji od strane Velike Britanije, izjavu visoke savetnice sirijske vlade o postojanju prećutnog dogovora između SAD i Rusije povodom Sirije,  i najzad, priču koja je prethodila svima aktuelnim dešavanjima, dogovor SAD i Rusije o zajedničkim akcijama protiv “terorizma” u Siriji.

Dodamo li tome i jučerašnje izjave izraelskih medija o dogovoru Rusije i Izraela o vojnoj saradnji u Siriji, ne možemo a da se ne zapitamo – nije li u pitanju prećutni dogovor svetskih sila o saradnji u Siriji, uprkos ovom medijskom cirkusu kojem smo izloženi prethodnih dana?

Prema agenciji Frans Pres, Moskva je juče izjavila da želi da uključi Slobodnu Sirijsku Vojsku u pripreme za “političko rešenje sirijske krize putem pregovora između sirijske vlade i patriotske opozicije”.

Ova izjava ipak potvrđuje da postoje izvesne pripreme za pregovore, kao i plan o političkom rešenju krize, a taj plan mora imati potporu svih interesnih strana uključenih u sukob (tu prvenstveno mislimo na velike sile). Jedini problem u navedenoj izjavi je što ne razumemo baš najbolje koga to Moskva naziva “patriotskom opozicijom”.

U pomenutoj ruskoj izjavi se takođe kaže da će Ministarstvo inostranih poslova “nastaviti kontakte sa širokim spektrom sirijske opozicije.”

Frans Pres je takođe objavio i jučerašnju izjavu Vladimira Putina u kojoj se kaže da je francuski lider Fransoa Oland predložio mogući plan da se vojne snage sirijskog režima udruže sa snagama opozicije u borbi protiv Islamske Države.

Nakon te Putinove izjave, uspaničeni francuzi su poslali Olandovog pomoćnika pred novinare kako bi stišao buku i objavio da je predsednik Oland mislio na “prisustvo opozicije za pregovaračkim stolom”.

Međutim, u skladu sa predlogom francuskog predsednika, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, izjavila je da je Moskva spremna da pomogne pri udruživanju snaga sirijske vlade i opozicije u borbi protiv Islamske Države, u saradnji sa ruskim vazduhoplovstvom.

Nešto kasnije, u zajedničkom obraćanju francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merker pred Evropskim parlamentom, Oland je pozvao evropske zemlje da udruže snage i sarađuju sa svim zainteresovanim stranama, uključujući i Rusiju i Iran, da se pronađe političko rešenje za sirijsku krizu.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.