Yandex.Metrica

Ofanziva protiv Islamske Države na četiri fronta


Američka vojska je pripremila iračke snage za novi pokušaj osvajanja grada Ramadija u iračkoj provinciji al-Anbar, izjavio je general-major Ismail al-Mahalavi za AFP.

U međuvremenu, izvor iz iračke vlade, izjavio je za list Arabi al-Džadid da je komandant oružanih snaga al-Anbar provincije smenjen, jer je odbio da izvrši naređenje Amerikanaca i nastavi sa ofanzivom na Ramadi, rekavši da plan izlaže njegove trupe opasnosti.

Prema izvoru, general Kasim al-Mohamadi je smenjen u subotu, na predlog SAD iračkom premijeru Hajderu al-Abadiju, i brzo je doneta odluka da ga zameni general-major Ismail al -Mahalavi.

Pukovnik Stiv Voren, portparol koalicije koju predvode SAD rekao je novinarima da su iračke snage sada u dobroj poziciji da povrate grad, koji se nalazi oko 110 kilometara zapadno od Bagdada.

Još početkom septembra smo izvestili o dolasku američkih borbenih trupa u bazu Habanija, u blizini Ramadija, koje su se pridružile već prisutnim vojnim savetnicima na terenu, a vrlo je izvesno da će upravo američke trupe predvoditi napad na Ramadi.

Američki i Irački F-16 avioni vrše intenzivne napade na ciljeve u Ramadiju već mesec dana, a zvaničnici smatraju da su dovoljno oslabili redove ID-a, i da je vreme za kopnenu ofanzivu.

“Ovi napadi su ubili stotine boraca, razorili utvrđene pozicije i vozila ID-a, teško naoružanje, pa čak i snajperske položaje”, rekao je Voren.

Istovremeno, iračka vojska i iranske milicije su, u sredu, pokrenule napad na grad Badži u severnom Iraku, rekao je irački vojni portparol za Rojters.

Badži je jedna od najvećih rafinerija nafte u zemlji, a udaljen je oko 150 km od Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, koji kontroliše Islamska Država od juna 2014. godine.

“Hašid al-Šaabi (iranske milicije) i iračka vojska pokrenuli su napad sa juga i uspeli da se probiju do centru grada”, rekao je pukovnik Muhamed al-Asadi, i dodao da je akcija predvođena napadima američke avijacije.

Vojni zvaničnici su izjavili za Rojters da je rafinerija teško oštećena u vazdušnim napadima.

U Siriji se takođe vrše ubrzane pripreme za dve ofanzive; na Alepo i Raku.

Snage sirijske vlade, borci Hezbolaha, i novopridošle iranske milicije se pripremaju za napad na grad Alepo, uz podršku ruskih vazdušnih udara.

Dvojica visokih zvaničnika sirijske vlade otkrili su za Rojters da su na “hiljade iranskih vojnika stigli da učestvuju u kopnenoj ofanzivi…” na područje grada Alepa.

“Nije više tajna da je na hiljade Iranaca sada prisutno u Siriji, a njihova uloga je od fundamentalnog značaja u bitkama za Idlib, Al-Ghab i Alepo”, saopštili su zvaničnici.

Ipak, iranska vlada i dalje odbija da potvrdi prisutnost iranskih snaga u Siriji.

Sa druge strane, 25.000 kurdskih milicija (YPG) i 5.000 boraca pro-zapadne sirijske opozicije (FSA) čeka na znak SAD za pokretanje ofanzive na prestonicu Islamske Države, grad Raku.

Pretpostavlja se da će ofanziva uslediti u skorije vreme, dok su aktuelni vazdušni napadi SAD i Francuske na grad Raku usmereni ka uništavanju odbrambenih položaja Islamske Države, što će olakšati kopnenu ofanzivu nove alijanse kurdskih snaga i sirijske opozicije (SDF).

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.