“Vruća linija” Rusije i Izraela, uskoro sporazum Rusije i SAD

Foto: EPA/Maxim Shemetov/Pool

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruske snage u Siriji uspostavile “vruću liniju” sa izraelskom vojskom da se izbegnu sukobi na nebu iznad Sirije.

“Uzajamna razmena informacija o akcijama aviona uspostavljena je kroz telefonske linije između ruskog vazduhoplovnog komandnog centra u vazduhoplovnoj bazi Hmeimim i komandnog centra izraelske avijacije”, portparol ministarstva Igor Konašenkov izjavio je za Interfaksnjuz agenciju.

Portparol je dodao da dve strane prolaze kroz obuku o budućoj saradnji.

Istovremeno, američki zvaničnici Ministarstva odbrane izjavljuju da bi SAD i Rusija mogli uskoro potpisati sporazum o uspostavi bezbednosnog protokola na nebu iznad Sirije, prenosi AFP.

“Privodimo kraju sporazum koji bi uspostavio proceduru da poboljša bezbednost vazdušnog saobraćaja”, rekli su američki zvaničnici. “Mogao bi biti potpisan i realizovan u narednim danima.”

Komentari zvaničnika stižu nakon treće runde razgovora Rusije i SAD održanih u sredu.

“Napredak je postignut, a razgovori su profesionalni i fokusirani na sprovođenje posebnih sigurnosnih procedura”, portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis je rekao, saopštava AFP.

Pukovnik Stiv Voren, portparol međunarodne koalicije, izjavio je novinarima da su avioni koalicije i Rusije sada dovoljno blizu da se uspostavi vizuelni kontakt.

 

Ostavite komentar