Grčki parlament uvodi nove rezove

Greek_Parliament_swearing-in_ceremony_2009Oct14Glasnogovornica grčke vlade, Olga Gerovasili, izvestila je o usvojenoj proceduri za debatu i eventualno usvajenje novog paketa rezova socijalnih davanja u parlamentu, a uključuje privatizacije, povećanje PDV-a i smanjenje penzija.

Procedura će se sprovesti tokom ove nedelje po hitnom postupku šta znači da će poslanici imati tri dana za raspravu, između 15. i 17. oktobra, pre nego što predlog  bude iznet na glasanje.

Gerovasili je iskoristila priliku da podseti da je opozicija ponudila saradnju pre izbora i da sada treba videti da li široki savezi nešto znače ili je bila u pitanju samo predizborna kampanja.

Vlada Aleksisa Ciprasa je prihvatila teške uslove dogovora sa Trojkom (MMF, Evropska komisija i Evropska centralna banka) uprkos glavnom predizbornom obećanju da će ukinuti neoliberalne reforme koje su sprovele pređašnje vlade Pasoka i Nove demokratije.

Ova odluka je dovela do rascepa Sirize i do novih uličnih protesta koje predvodi Komunistička partija Grčke (KKE) i njen sindikat PAME, sa zahtevom da se izađe iz zone evra i EU kao preduslovom za oporavak i suverenitet.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.librered.net/?p=40853

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.